Dharmahjulet - logo for Tilogaard Meditationskole - klik her for Tilogaards baggrunde og historie. Tegning af Gerard Muguet.

Tilogaard
Meditationskole

Klik her for at åbne indholdslisten

De gamle nyheder 2018,

Kapitel 2  -  de gamle nyheder er her stadig

 

Indholdsliste

Kina søger at dominere al slags buddhisme i hele verden  (læs til højre)

   Ny malla og app på Taiwan

   Den ‘alternative’ Karmapa Ogyen Dordje slår sig ned i USA
               (en særlig video om hans nedtrykthed)

   Privatliv, internet og 'Big Data'

   Stort program hos Karma Shedrup Ling  (Drivhuset)

   Kursus og retreat med Lama Walli i Flensborg i maj

   Så blev det den mandige jord-hunds år

   Brand i Jokhang Templet i Lhasa by, Tibet

   Lyden af tomhed

   Lama Norlha er død

   Endnu en Bodhgaya bombemand anholdt  (terror forskrækkelsen i januar)

 

 

9. februar 2018.  

Ny malla & app på Taiwan

denne app forventes dog ikke til Danmark foreløbig
 

Malla med 'Leap Beads' app'en indbygget. Fra Acer computer,Taiwan.Acer computer firmaet på Taiwan har meddelt, at de vil lancere en app, som ikke blot tæller for dig, mens du reciterer  mantra'er og bruger en særlig   malla - den kan også via din smart-phone sende besked til dine kære, om din samling af mantra'er. Dette vil - i følge Acer - gøre det muligt for dig at tilegne din fortjeneste til dem, som du kontakter via denne app.

 I første omgang vil app'en kun kunne anskaffes på det taiwanesiske marked. Salget er tænkt skulle foregå via B2B  (business to business) det vil sige, at malla'en og app'en skal tilbydes offentligheden via  - formodentlig - buddhistiske organisationer, som i første omgang kun vil befinde sig på Taiwan.

 Tankegangen er næppe helt gangbar og helt i harmoni med buddhistisk anskuelse. Imidlertid er den slags ikke desto mindre meget populær blandt alle mulige mennesker i hele Østasien med buddhistiske inklinationer. Acer har fået 10.000 henvendelser om køb af denne app, skønt den endnu ikke er kommet på markedet. Det er hensigten, at denne app skal kunne integreres med diverse buddhistiske organisationers on-line aktiviteter.

 Der er kort sagt lagt op til et værre Dharma cirkus - eller Dharma  samsara af den fordrejende slags, som ikke bestyrker meditation, ikke understøtter de to slags samling af fortjeneste og visdoms erfaringer, men i stedet vil virke ego forstærkende og selv bekræftende. Det er i hvert fald faren ved et sådant foretagende. Når der samles på et stort antal mantra’er, er meningen ikke et bestemt antal recitationer, men  utallige  antal.

 Imidlertid har den slags apps en appel til religion, som samler sig om ‘menigheden.’ Hvor folk inspirerer hinanden (og måske konkurrer med hinanden). Det er ikke noget for ensomme yogi’er i deres fjerne retreats. Det er næppe heller noget for den enkelte, som deltager i Dharma grupper, skønt app’en muligvis vil styrke ‘menigheden’ eller organisationen. Fordi den enkelte ikke opnår nogen gavn ved brugen af en sådan app  - andet end at risikere ego forstærkende tendenser i sindet og selv bekræftelse -  kan brugen ikke anbefales. Heller ikke for fællesskabets skyld. Det er simpelthen en dårlig ide, men Acer vil sikkert kunne tjene lidt håndøre, og mange kinesere bliver glade. Mange kinesere føler et behov for selv bekræftelse som buddhister (?).

 App'en indstalleres på din smarte telefon og virker ved trådløs kommunikation med en særlig perle på din malla, som har indbygget en radio chip. Så du må også købe den nye malla...

        Læs om det her

Klik her for toppen af siden

21. februar 2018.  

Privatliv, Internet og ‘Big Data’

 

'Hall,' computer øjet - fra filmen 'Rumrejsen år 2001.'Artiklen blev lidt for lang for en almindelig nyhed. Der er mange detaljer og indviklinger og anbefalinger. Måske interesserer emnet dig ikke, men du vil gerne læse de almindelige nyheder. Så derfor er artiklen nu flyttet til sin egen side på netstedet.

    billedet viser ‘Hall’ computerens øje          Klik her så åbner artiklen.
     fra filmen ‘Rumrejsen år 2001.’

Klik her for toppen af siden

19. februar 2018.  

Stort program i ‘Drivhuset’ på Himmerland

Karma Shedrup Ling byder på kursus, retreats og indvielser over forår og sommer i år
 

Dubsing Rinpotje. Foto fra Drivhusets hjemmeside.

 

Dubsing Rinpotje leder en Nyungne reterat - praksis på Avalokitesvara med de 1000 arme  og 11 ansigter - 

Onsdag d. 9. maj kl. 18
til mandag d. 14. maj kl. 13

Nyungne er en særlig to dages meditatios retreat. Denne type retreat er karakteriseret ved flere typer   sadhana omkring  Avalokitesvara (tib.: Tjenresig), som udføres den ene efter den anden. Avalokitesvara har i denne form 1000 arme og 11 ansigter. Ved denne retreat udføres ritualet i to omgange. Rinpotje starter med at forklare retreaten.

 Denne type sadhana blev oprindeligt udviklet for at lægfolk kunne leve ligesom munke og nonner i en kort periode.  Sadhana'en blev sidenhen udviddet, så den også kom til at omfatte streng faste og tavshed på anden dagen for ritualet. Resultatet er stor friskhed og et rent sind  - bagefter. En sådan retreat kan virke ret anstrengende, men hold ud - resultatet er altid godt og man glemmer aldrig, at man var med.
              Læs om det her.

Klik her for toppen af siden

________________________________________

 

Dubsing Rinpotje fortsætter den 9. - 14. juli med:

Ngøndro kursus og Medicin Buddha

Medicin Buddha'en - Sangdje Menla (Baishadjaguru eller Vaidurya). Fotograf ukendt.
 Et kort kursus i Ngøndro - den forberedende  sadhana til  Mahamudra med 4 discipliner. Kursus indledes med en indvielse til Buddha-aspektet  Vadjrasattva.
 Derpå giver Dubsing Rinpotje en indvielse til Buddha-aspektet Sangye Menla  (Medicin Buddha’en ) samt forklaringer på denne sadhana  (praksis).
Billedet viser Sangdje Menla.

                 Her er datoerne:

Vajrasattva-indvielse og Ngøndrokursus
Mandag d. 9. juli  til og med  onsdag d. 11. juli.

Sangye Menla-indvielse og kursus
Torsdag d. 12. juli  til og med  lørdag d. 14. juli.

        Læs om det her.

Klik her for toppen af siden

________________________________________

 

 

Sensommerkursus med Shangpa Rinpoche
3/8 kl. 10   til   8/8 kl. 18

Om Lodjung

Shangpa Rinpotje. Foto fra Drivhusets hjemmeside.

 Lodjung betyder træning i forståelse med hjertet i forbindelse med vågent nærvær  - af nogle kaldet ‘mindfulness.’  Lodjung  træning er mere end kontemplativ træning ved vågent nærnær, sanskrit:  smriti. Lodjung er den meget brugte tradition fra Chekawa Rinpotje om udvikling af  Bodhicitta. Shamar Rinpotje lagde stor vægt på denne type træning, og skrev bogen:  Vejen til Oplysning  - som nu også er oversat til dansk.  (Den engelske titel er:  The Path to Awakening).

 Shangpa Rinpoche har selv skrevet en bog om lodjung: The Seven Points Of Mind Training - Practical Instructions On The Path To Awekening. Der findes faktisk en hel del bøger om  lodjung (link til  titlerne i litteratur listen).

        Læs om disse kursus her.

Klik her for toppen af siden

19. februar 2018.  

Kursus med Lama Walli ved Flensborg

Lama Walli laver kursus under et retreat format i to dele

5.  -  13.  maj

Lama Walli. Foto fra hendes netsted.

     1. Visdom og medfølelse -  start den 5.  maj.

Lørdag den 5. maj til og med onsdag den 9. maj underviser  Lama Walli i emnet bearbejdning af sine følelser, således som emnet bliver forklaret af den 9. Karmapa Wangchuk Dordje i hans bog:  Mahamudra, Ocean of True Meaning. Karmapa’s bog er en grundig indføring i  Mahamudra,  både som anskuelse og meditations system. Mahamudra er den forenende anskuelse af  Cittamatra  og  Madhyamaka,  som aktualiseres i en forening af de klassiske  shamatha  -  vipashyana  instruktioner og både  Sutra  og  Tantra.

     2. Lodjung -  start den 9. maj.

Onsdag den 9. maj om aftenen til og med søndag den 13. maj påbegynder Lama Walli transmissionen af  Lodjung. Hun beskriver det således:
  'på denne dybsindige vej lærer vi at forstå sindets natur som uden et Selv med hjælp fra vækst af venlig kærlighed  (maitri)  og medfølelse  (karuna).’

 Lodjung betyder ‘øvelse i  forståelse med hjertet.’ Lodjung er træning af vågent nærvær  (sanskrit: smriti -  ofte oversat som ‘mindfulness’)  kombineret med træning i udvikling af  relativt -  og opdagelse af absolut  Bodhicitta. Lodjung er den meget brugte tradition fra Chekawa Rinpotje om udvikling af  Bodhicitta. Shamar Rinpotje lagde stor vægt på denne type træning, og skrev bogen:  Vejen til Oplysning  - som nu også er oversat til dansk.  (Den engelske titel er:  The Path to Awakening).

  For ikke at forstyrre denne retreat form, er spontane besøg ikke mulig i kursus tiden.

            Læs om det her.

Klik her for toppen af siden

16. februar  2018.  

Så blev det den mandige jord-hunds år

Hund. Fra Reutersmedia..
           Må dette nye år bringe godhed og velsignelse

Klik her for toppen af siden

18. februar  -  opdateret 23. februar 2018.  

Brand i Jokhang Templet i Lhasa by, Tibet

Det er angiveligt et mindre kapel, som er brændt

Branden var ikke påsat

 

Branden ved Jokhang Templet. Fotograf ukendt.

 Jokhang Tempel komplekset i Lhasa by i det centrale Tibet blev ramt af en brand lørdag den 17. februar om morgenen. Der er ikke meget info, som de kinesiske myndigheder har ladet slippe ud om begivenheden. Myndighederne har også været hurtige til at fjerne forskellige beskrivelser, billeder og video på de sociale medier om branden.
Jokhang Tempel i brand, Lhasa by, Det centrale Tibet. 17 februar 2018. Reuters media.

 Tilsyneladende er det ikke hovedbygningen, som er brændt, ligesom den vigtigste Buddha Statue 'Jowo Rinpotje' angiveligt er uskadt. Det kan ikke fastslås, hvor omfattende skaderne er. Der er rapporter om, at det var en annex bygning, som brændte - og ikke hoved templet, men som det ses på billedet var det en alvorlig og omfattende brand.

 Jokhang Templet er omgivet af 'Barkhor’ -  pilgrims ruten i midten af den gamle Lhasa by. Templet er midtpunktet blandt flere templer og klostre, som udgør et samlet kompleks af bygninger, gårde og smalle stræder. Billederne kunne tyde på, at branden har hærget de tempel rum, som huser diverse Dharma beskyttere  (Dharmapalas) og ‘verdslige’ beskyttere, såsom guden Pehar, som angiveligt taler gennem stats oraklet, kaldet Nechung. Hvis det er tilfældet, er det symbolsk set meget alvorligt.
Jowo Rinpotje statuen i Jokhang templet i Lhasa by, Tibet. Fotograf ziyi xu (https://www.flickr.com/photos/sakyamuni/4298735053).

                                     Billedet viser ‘Jowo Rinpotje’ statuen i Jokhang templet.
 Hvor om alting er, huser tempel komplekset utroligt mange uvurderlige kunst genstande, bøger og old gammel arkitektur og bygnings kunst. Så uanset hvad, der er brændt, er det givetvis uerstatligt og et stort tab. Jokhang er et særligt beskyttet område af UNESCO som en ‘verdensarv’ for hele menneskeheden.

 De kinesiske myndigheder har blot meddelt, at branden er slukket, partisekretæren har besøgt stedet og der er ro i området. Men intet om skadernes omfang. Begivenheden svarer jo til, at Roskilde Domkirke eller Peters Kirken i Rom brændte ned - og så kunne vi ikke få noget at vide om skaderne. Desværre kunne dette tyde på, at skaderne er ganske omfattende. Heldigvis er ingen kommet til skade.

 Det er jo netop nu både kinesisk og tibetansk nytår. I den forbindelse anses det både i Kina og i Tibet for meget uhelds varslende med en så alvorlig begivenhed. Det må anses for årsagen til myndighedernes tavshed.
 Jokhang Templet anses blandt tibetanere for det vigtigste Tempel i Tibet, fordi det var det første, som blev bygget i landet, dengang Kong Rolf Krake regerede i Danmark.

 Kilde:  Reuters.         Se også denne korte video (Twitter).

Klik her for toppen af siden

Sidste nyt

   Det forlyder den 22. februar, at Jokhang var åbent for besøg i går, men atter lukket i dag. Bagtæppet af silke til statuen var blevet udskiftet i følge tibetanske kilder. Så muligvis er der skader meget tæt på Jowo Rinpotje statuen. Det kinesiske nyheds bureau  Xinhua har den 22. februar meddelt, at en foreløbig undersøgelse har udelukket, at ildebranden i Jokhang var påsat. Årsagen til ildsvåden har man tilsyneladende endnu ikke fastslået.

   Kun cirka 50 kvadratmeter af bygnings komplekset er brændt, siges det. I følge Xinhua er Jokhang Templets hoved bygning ikke blevet skadet, men den forgyldte tag rejsning over Templet var blevet fjernet og beskyttende foranstaltninger var monteret omkring Jowo Rinpotje statuen. Angiveligt for at forhindre sammenstyrtning.

   Ilden var brudt ud i et kammer, som huser ventilations maskiner, meddeles det videre. Maskinerne stammer fra firserne. Måske skyldtes branden en elektrisk fejl her.  Alle de mange tusinde kunst skatte er angiveligt i god behold, Mærkeligt nok er der intet nyt i øvrigt. Der må jo være meget mere at fortælle om.
   Xinhua’s informationer er ikke blevet bekræftet af uafhængige kilder.  Skaderne er muligvis omfattende.

                            Læs her om Karmapa’s reaktion.

Klik her for toppen af siden

21. februar 2018.  

Lyden af tomhed

Eurogruppens formand Mario Centeno ringer med sin tibetanske klokke. Reuters fotograf Yves Herman.

 Gruppen af Euro møntfodens lande holdt møde under præsident Mario Centeno's  myndige ringen med en tibetansk klokke (!) ved finansministrenes møde i  gruppen den 22. januar i Brusselles.
  (Måske skal Euro'en nu styres af principper om kærlighed og medfølelse,  visdomsind og alle oplyste principper? Det kunne måske være et middel  til at få flere med i Eurogruppen, som er en underlig og meget sammensat flok. Det er dog næppe meningen. Han holder klokken i den forkerte  hånd  - og han har glemt  vadjra’en, som han burde have holdt i sin  højre hånd.)
                     Fotografiet er af Yves Herman for  Reuters.
   Læs i ordforklaringen om:  vadjra  og  gantha (klokke).

Klik her for toppen af siden
Klik her, og den næste side åbner
Klik her, og den næste side åbner

Mangler titel-bjælken foroven? Klik her

 Læs også:   De gamle nyheder 2018,  kapitel 1
De gamle nyheder 2018,  kapitel 3

7. februar 2018. 

Kina søger at dominere al slags buddhisme i hele verden

det har stået på siden 1983 i en planlagt og vel gennemført politik

Chen Luan med Thrangu Rinpoche_271pxBilledet viser Chen Luan fra Taiwan, som var mellemmand for denne politik. Han ses her sammen med Thrangu Rinpotje, som også har nydt godt af denne forbindelse.

Læs om denne kinesiske ‘soft power’ i Kinas bestæbelser på at kontrollere Buddhismen, både i selve Kina og i hele verden.  Formålet er angiveligt, at få alle kræfter i samfundet til at understøtte Kinas kommunistiske parti. Den raffinerede taktik har bestået i, at få buddhisterne på Taiwan til at forestå gennemførelsen i praksis af Kinas bestræbelser. Det har tilsløret, at det var kommunisterne i Kina, som stod bag, mens taiwaneserne har givet folk et indtryk af, at de arbejdede uafhængigt af Kina. Ikke mindst fordi den prominente Chen Luan var en tidligere forsvarsminister i Kuomintang regeringen på Taiwan.
 Mange har troet, at de taiwanesiske buddhister i deres støtte til den ‘alternative’ Karmapa Ogyen Thrinle Dordje også har støttet Dalai Lama  -  og dermed i praksis exil tibetanernes bestræbelser på at opnå Tibets selvstændighed. Mange seriøse mennesker er på denne måde blevet ført bag lyset og vil føle sig gjort til grin, når sagens sammenhæng går op for dem. Mange Lama’er  - både indenfor og udenfor Tibet -  har ladet sig købe for penge fra Kina.

 Denne artikel fra Svejts, som der er et link til nedenfor, beskriver i dybden, hvorledes den ‘alternative’ Karmapa Ogyen Dordje, Situ Rinpotje og Akong Rinpotje blev hyret og brugt til denne politik:  Magasinet ‘Market.ch’ (Svejts - artiklen er på engelsk) .

                   Du kan også hente artiklen  her som PDF fil.

 Tilogaard har først for nylig opdaget denne artikel, som taler for sig selv i et meget klart sprog. Vi beklager meget. Artiklen burde have været offentliggjort her allerede i 2014, hvor den fremkom i Svejts.  Læs også artiklen:  to Karmapa’er

                     Læs også:  Who is Chen Luan? (artiklen er på engelsk)

Klik her for toppen af siden

4. februar   -   opdateret den 16. februar 2018.

Sandhedens time nærmer sig

 Ogyen Thrinle Dordje, den 'alternative' Karmapa opholder sig  som bekendt i USA  for tiden. Det blev i efteråret 2017 forklaret, at han er der på grund af dårligt helbred - uden at hans organisation kom ind på, hvad han fejlede. Meddelelsen dengang gav det indtryk, Den 'alternative' Karmapa Ogyen Thrinley, oktober 2017. Foto fra hans netsted.at han var alvorligt syg.

Billedet viser den ‘alternative’ Karmapa, Ogyen Thrinle Dordje.

 

(Læs her om hvorfor der er en ‘alternativ’ Karmapa)

 Samtidigt gav det anledning til spekulation om, hvorvidt hans helbred var den virkelige årsag til hans ophold i USA. Der blev spekuleret i, at han forsøgte dels at undgå at skulle møde op i retten i Indien og forsvare sig i den efterhånden gamle sag  om skatteunddragelse og hemmeligholdte donationer, hvor han som formand for sin egen fond må stå til ansvar for ulovlighederne, som  forgik i 2011.

 En anden grund kunne være, at de indiske myndigheder hele tiden har lagt begrænsninger på hans bevægelser -  selv i lokal området, hvor han  end ikke må besøge sin Guru, Situ Rinpotje i Bir, som ikke ligger særlig langt fra Dharamsala, hvor den 'alternative' Karmapa officielt bor i et  Geluk Kloster.
 Det gør han, fordi der ikke findes  Karma Kadjy klostre eller andre institutioner i Dharamsala, og de indiske myndigheder kræver, at han opholder sig i denne by, fordi det var her han ansøgte om asyl efter sin flugt fra  Tibet.

Klik her for toppen af sidenMyndighederne i Indien  - især efterretnings væsnerne  - har hele tiden været temmelig skeptiske overfor denne flugt, så man har konkluderet, at det nok var bedst at holde ham under observation og begrænse hans bevægelser i Indien. Mange er af den opfattelse, at Ogyen Dordje kom til Indien med de kinesiske myndigheders velsignelse, angiveligt for at øge den kinesiske indflydelse i hele grænse regionen mellem Indien og Tibet, hvor der bor mange tibetanere, som i århundreder har støttet Karma Kadjy traditionen. Denne mistanke er ikke gået væk, selv efter de mange år, som er gået siden Ogyen Dordje kom til Indien.  De indiske efterretnings væsner har i sagens natur ikke været særlig villige til at oplyse, hvilke informationer og kilder, som ligger til grund for deres vedholdende mistanke.
 Der foregår en slags ‘kold krig’ mellem Indien og Kina om grænsen mellem landene, som ikke er gensidigt anerkendte.

Karma Triyana Dharmachakra Kloster i Woodstock nær New York. Fotograf ukendt.BJP  (et nationalt konservativt parti i Indien)  regeringen i Indien synes ellers villig til at lette disse begrænsninger for Ogyen Dordje’s bevægelser og rejse aktivitet, men retsagen kan han ikke undgå. Da vi ikke kan få at vide, hvad han fejler, begynder  den tanke at presse sig på, at han nok i virkeligheden har tænkt sig at blive boende i USA og flytte ind i det store Woodstock center  (se billedet)  i nærheden af New York, som har allieret sig med ham, lige siden   kontroversen om, at der er to Karmapa’er,  begyndte.

 Måske foregår der hemmelige forhandlinger med myndighederne i Indien om, at Ogyen Dordje på en eller anden måde kan slippe for tiltale i sagen om de mange udeklarerede millioner, som blev beslaglagt  af politiet i 2011.
 Problemet er jo, at myndighederne ikke kan kræve noget sådant af retsvæsnet. Anklagen mod Ogyen Dordje blev faktisk  frafaldet i 2012 på grund af et politisk pres på anklage myndigheden i Himachal Pradesh delstaten i Indien, som førte sagen i den lokale rets instans, men højesteret besluttede efterfølgende, at han som formand for sin fond ikke kunne fralægge sig et objektivt ansvar, så  anklagen blev genoprettet i 2016.
 Han kan derfor nu se frem til en eller anden straf, som han kun kan undgå ved at holde sig væk fra Indien.  Straffe rammen er to års fængsel. Måske kan han slippe med mindre tid i fængsel eller måske med en bøde, men han står til en straf. Bliver han dømt, vil hans tilhængere tage det meget ilde op.  Han vil også sætte sin spirituelle prestige over styr, hvis han bliver dømt i en straffesag. Ved at blive væk fra rets lokalet undgår han måske nok selve den pinlige situation, men en dom mod ham vil få følge virkninger på hans omdømme.

 På den anden side, mener mange indere, at det må demonstreres helt klart for offentligheden, at diverse Guru’er ikke er hævet over loven. Der er også en bevægelse i Indien mod den omfattende korruption, som flere tibetanske organisationer har benyttet flittigt for simpelthen at kunne fungere i et land, hvor de ikke må eje fast ejendom. Der er ganske enkelt modsat rettede tendenser i Indien, hvor mange er glade for, at man med lidt penge kan få tingene gennemført uden besvær. Der er tilsvarende mange mennesker, som er trætte af, at retfærdighed og lighed for loven kan omgås, hvis man har penge nok til at ‘smøre’ systemet, og som derfor insisterer på, at al denne korruption må stoppe, og politikernes indflydelse på rettergangen fjernes.
 Disse progressive kræfter i Indien ønsker også, at exil-tibetanerne får indisk statsborgerskab, hvilket hidtil ikke har været muligt. Får de stasborgerskab kan de naturligvis godt eje jord og ejendom.

Klik her for toppen af sidenOm Ogyen Thrinle Dordje blot er offer for disse politiske forhold i både Kina, Indien og Tibet, eller om han er en aktiv deltager i et kynisk spil om magt og indflydelse i Himalaya regionen er på ingen måde afklaret. At han blev udnævnt til at være en Karmapa, uden at han selv kunne deltage i den beslutning, gør ham naturligvis til et offer  (læs om det nedenfor). Alt, hvad der efterfølgende er sket, er han således i en vis forstand også et offer for. Det udelukker dog ikke, at han er aktiv deltager i et spil, hvor han ganske enkelt søger et liv og en karriere og måske også at gøre en positiv forskel i verden  - ligesom så mange andre mennesker vil leve deres liv under de nu en gang givne årsager og betingelser.
 Hvad, der er op og ned i alt dette, vil forhåbentlig vise sig inden alt for længe. I mellemtiden tager  Tulku traditionen ubodelig skade. Det er måske meget godt, for der er alt for mange politiske udnævnelser blandt Tulku’erne. Traditionen er middelalderlig og næppe gangbar i disse moderne tider, men tibetanerne vil alligevel hæge om traditionen, fordi den nu engang er så veletableret og faktisk har eksisteret i næsten 900 år.

 Nå, hvor om alting er, så bliver denne tanke om, at Ogyen Thrinle Dordje nok i virkeligheden blot var blevet forkølet sidste år i USA, og søger asyl hos Donald Trumps immigrant fjendtlige regering, sandsynligvis snart afklaret.

 Først meddelte den 'alternative' Karmapa's organisation nemlig, at deres Mønlam ceremoni i  Bodhgaya blev udsat fra den 26. december 2017 til den 22 februar i år. Man angav forskellige grunde til udsættelsen. Herved  fik man så også udsat en offentlig afklaring af, om han har tænkt sig at blive boende i USA eller ej. Nu er der kun kort tid til, at ceremonierne skal begynde i Bodhgaya. Det bliver interessant at få afklaret, hvad han har tænkt sig. Måske kommer han slet ikke til Indien. Der er vedholdende rygter i Hong Kong, Kina, om  -  at han vil være amerikaner og vil blive væk.
 Ogyen Dordje har bedt Gyaltsab Rinpotje om at præsidere, som det hedder, over den ‘alternative’ Kadjy Mønlam ceremoni i år, så alt er forberedt til, at Ogyen Dordje ikke selv deltager.

 Ogyen Dordje’s helbred er tilsyneladende ganske udmærket i år. Han har allerede givet to indvielser i New York området og gennemført et kursus i begyndelsen af februar. Tilsyneladende trives han i USA.

Rumtek Kloster. Fotograf ukendt.Hvis den 'alternative' Karmapa Ogyen Thrinle Dordje slår sig ned i USA permanent, får han næppe nogen sinde sat sin fod  i  Rumtek Kloster (se billedeti Sikkim, hvor den 16. Karmapa Rangdjung Rigpæ Dordje etablerede sig efter sin flugt ud af  Tibet i 1959.
      Så Rumtek Kloster er også på spil.

Klik her for toppen af sidenI 1993 overtog Situ Rinpotje's tilhængere Rumtek Kloster med vold, magt og uret, skønt med støtte fra den korrupte regering i Sikkim, som beskyttede overtagelsen med brug af det lokale politi. Det har hidtil ikke været muligt  at bringe en retsag til sin afslutning  om denne ugerning og uberrettigede overtagelse af Rumtek, skønt sagen blev rejst ved domstolene allerede i 1997, efter den korrupte premierminister Bhandari og hans regering i Sikkim var blevet afsat. (Bhandari måtte efterfølgende forlade Sikkim og slog sig ned i Darjeeling, hvor han var bagmanden for ‘Ghorkaland’ bevægelsen, som søger en ny delstat for nepaleserne i området. Han døde 77 år gammel i juli 2017. Den nuværende præsident af Nepal hedder også Bhandari, men de to har ingen forbindelse.)

 Alle disse begivenheder har bragt en masse mennekser et voldsomt ubehag, anstiftet mistro og konspirations teorier i hele Karma Kadjy traditionen og også hos andre buddhister. Mange har søgt væk fra Karma Kadjy til andre Dharma traditioner. Nogle har helt opgivet al slags buddhisme. Det kunne jo virke som om, at hele  Tulku traditionen  er syg og utroværdig.
 Denne fornemmelse blev  forstærket i 2016, da den ene af de  to Jamgon Kongtrul Tulku’er stod af ræset, aflagde sine munke løfter, tog afstand fra sin egen organisation, flyttede væk og forsvandt fra offentligheden. Han erklærede på Facebook, at han ikke følte, at han var en inkarnation af den forrige Jamgon Rinpotje. I øvrigt var han meget utilfreds med sin egen organisation  (Jamgon Kongtrul Lhabrang), som han angiveligt ikke havde nogen kontrol over. Det var den Tulku, som den ‘alternative’ Karmapa Ogyen Thrinle Dordje havde udpeget. Nu er der så kun den Jamgon Kongtrul Rinpotje  (Karma Mingyur Dragpa Senge) tilbage, som ‘vores klassiske’  Karmapa Thrinle Thaye Dordje har udnævnt.

Klik her for toppen af sidenKarmapa Thrinle Thaye Dordje har i modsætning til Ogyen Thrinle udnævnt sig selv, da han var blot en lille dreng i Lhasa by i Tibet. Ogyen Thrinle har ved flere lejligheder selv påpeget, at det var Situ Rinpoche og hans allierede, som både fandt ham  (Ogyen Thrinle Dordje)  og udnævnte ham til at være den 17. Karmapa. “Jeg  havde ikke noget valg,” har han sagt,  “jeg var under pres.” 
        ("I was only seven years old when I was recognised as the Karmapa.  I did not have the ability to choose. I was caught between a rock and a hard place. And when I had the ability to choose, it was too late," he said. Citat fra:  Zee News, IndiaSe også video’en fra  en TED konference, hvor han taler om sin udnævnelse, som kun en dreng uden ide om sit tidligere liv kan opfatte det.Læs den tidligere omtale her  (2012).

Den anden Karmapa, Karma Pakshi. Udsnit af maleri af Rinzin Lhadipa. Fotograf ukendt.Lige siden den anden Karmapa Karma Pakshi  (se billedet), har Karmapa’erne ellers erklæret og udnævnt sig selv allerede som små børn. Hvis Ogyen Thrinle Dordje virkelig er en inkarnation af den 16. Karmapa, er han den første Karmapa, som IKKE har erklæret og udnævnt sig selv. Det har netop været kendetegnet på en Karmapa Tulku, at de udnævnte altid sig selv. Det er Ogyen Thrinle Dordje naturligvis godt klar over, så det er da påfaldende, at han flere gange har udtalt, hvorledes han blev udpeget som Karmapa, uden at nogen spurgte ham om hans egen mening om det. Han var 7 år gammel, da de fandt ham, så han kunne nemt udtale sig. Det var som bekendt Akong Tulku, som fandt ham, og han så absolut ingen grund til at spørge Ogyen Thrinle om det. Han havde jo allerede en aftale med de kinesiske myndigheder om, hvem som skulle være den nye Karmapa.

 Det eneste, som alle kan blive enige om, er, at det er noget værre rod. Sandsynligvis er disse begivenheder begyndelsen til enden for Tulku traditionen generelt.

 Karmapa Thrinle Thaye Dordje har skabt respekt og tiltro omkring sig, dels ved at være den ‘klassiske’ Karmapa, som helt traditionelt har udpeget sig selv, dels ved sin indsigt, udstråling og rolige karakter.

      Læs om det her  (The Hong Kong Institute Religion Blog)

Læs også den tidligere rapport.

(den 16. februar 2018.)  

Sidste nyt

 Så blev det tibetansk nytår den 16. fabruar, og stadig ikke noget nyt om hvorvidt Ogyen Dordje forbliver i USA. Traditionen tro har han sendt nytårs hilsner til sine tilhængere.  Den ene af disse hilsner er  speciel i år.
 Her forklarer han:
  "Tilfældigvis fejrer jeg i år Losar  [tibetansk nytår]  i Amerika, men mit hjerte og sind er altid hos det tibetanske folk, og jeg håber, at jeg snart vil blive i stand til at møde mine forældre igen og mødes med tibetanere i Tibet."   [Ogyen Dordje’s far, mor og søster opholder sig fortsat i Kina, som de næppe får lov til at forlade.]

 Det er ikke til at sige, hvad man skal lægge i denne udtalelse. Måske har den 'alternative' Karmapa ikke kun hemmelige forhandlinger med de indiske myndigheder. Denne udtalelse tyder unægtelig på, at han også snakker med sine gamle parti kammerater i Kina om en snarlig genkomst til  Tsurphu Kloster og det store moderland. Men muligvis er det blot et fromt ønske. Den kinesiske regering har ikke tænkt sig at dele magten med  andre. Læs om det her.

 

*****

 

Den 'alternative' Karmapa Ogyen Thrinley Dordje med solbriller, oktober 2017.den 11. marts

Postskript: 

 Den 26. februar kom og gik i Bodhgaya uden Ogyen Dordje’s deltagelse. Han kommunikerede med forsamlingen via et video link i stedet. Der er stadig ingen officielle meddelelser om hans status som amerikaner. Måske er det slet ikke så nemt at få opholds tilladelse, skønt det burde ikke være noget alvorligt problem. Det bliver nok vanskeligere, at forklare hvorfor han hellere vil bo i USA, uden at nævne retssagen i Indien om skatte unddragelse og sorte penge.  Selvom Ogyen Dordje’s helbred tydeligvis ikke var nogen forhindring for hans deltagelse ved ceremonierne i Bodhgaya, og selvom han tydeligt har udtrykt et ønske om at deltage, tja, så kom der ikke nogen officiel forklaring på hans fravær. Der er sådan set ikke noget, som holder på ham i USA. Så forklaringen må være, at han ikke er tryg ved at opholde sig i Indien.

 Man får indtryk af, at der foregår en hel del, som offentligheden ikke har nogen indsigt i. Det fremgår af, at der ikke foreligger nogen som helst information om, hvad Ogyen Dordje vil foretage sig i den nærmeste fremtid. Eller i resten af året.
 

En særlig video

 Den 'alternative' Karmapa Ogyen Thrinle Dordje har i en video under Mønlam’men, som blev ‘streamet’ til Bodhgaya og i øvrigt findes på You Tube, kommenteret vidt og bredt om, at han har følt sig nedtrykt, samt hvorfor han føler sig nedtrykt. Han gentog, at han opholdt sig i USA på grund af et helbreds problem, uden at komme ind på, hvori problemet bestod.  Jeg forstår ikke, hvorfor vi ikke får at vide, hvilken sygdom han angiveligt lider af.
 Han gentog også, at han er blevet udnævnt til at udfylde rollen som en Karmapa, skønt han opfatter sig selv som et almindeligt menneske. Han har tydeligvis ingen erindring om, hvem han måtte have været i sit tidligere liv. Han lader til at gå ud fra, at alle Tulku’er har det på samme måde. 
 Det må anses for at grunden til, at han ikke forlader sin post og blot lever et almindeligt liv uden at skulle leve op til at skulle være en reinkarnation af den 16. Karmapa, når han nu ikke føler sig som en sådan, og det hele i øvrigt er møg besværligt og giver ham stress.  (Det var ellers den løsning, som  hans egen udnævnelse af Jamgon Rinpotje’s genfødsel  valgte i 2016.)

 Ogyen Dordje omtalte også  Shamar Rinpotje i positive vendinger i sin video. Imidlertid fremkom han ikke med nogen egentlig løsning på splittelsen i  Karma Kadjy traditionen. Som det første må han jo anerkende den 17. Karmapa Thrinle Thaye Dordje som en lige så ‘ægte’ udnævnelse som hans egen. Der er bare et problem her. Karmapa Thrinle Thaye Dordje udnævnte jo sig selv som et ganske lille barn. Shamar Rinpotje har blot  anerkendt  Karmapa Thrinle Thaye Dordje. Hvis Ogyen Dordje anerkender Thrinle Thaye Dordje, anerkender han også, at Karmapa Thaye Dordje er af en anden og højere kategori end ham selv. Det vil gøre Ogyen Dordje til en ‘anden klasses’ Karmapa. Derfor synes en egentlig løsning at være langt borte, og det store rod får lov til at fortsætte.

 Ligeledes udtrykte Ogyen Dordje i videoen sin overbevisning, at han ikke vil egne sig som politisk leder af exil tibetanerne.  Han kom ikke ind på retssagen mod ham og hans fond, og han udtalte sig ikke om sine fremtids planer.16 Karmapa Rangdjung Rigpæ Dordje. Foto af tangkha fra Dhagpo.

 Billedet viser et maleri af den 16. Karmapa Rangdjung Rigpæ Dordje.

Denne video har kastet mange af hans tilhængere ud i tvivl og mistro. De var blevet vant til hans organisations fremstilling af ham som en ‘klassisk’ Karmapa, der blev født under dobbelt sole, regnbuer og andre undere. Hans organisation har også stædigt påstået, at han har udnævnt sig selv som barn, skønt han igen og igen har modsagt dette. Det er først ved at gå op for hans mange tilhængere og resten af det exil tibetanske kultur kompleks, hvad Ogyen Dordje faktisk mener om sig selv og sin rolle som ‘ikke-klassisk’ Karmapa. Når Ogyen Dordje nu altså ikke er ‘klassisk’  - så følger næsten naturligt, at man måtte kunne tro, at selv Dalai Lama, Situ Rinpotje, Gyaltsab Rinpotje og alle de andre af hans støtter  - heller ikke er ‘ægte’ genfødsler af deres angivelige forgængere.

 Her kan man dog godt bremse lidt op i logikken. Det hele er faktisk lidt mere indviklet end som så. Der hersker naturligvis nogen tvivl om, hvorvidt Dalai Lama er en ægte genfødsel af den 13. Dalai Lama. Fordi den 13. Dalai Lama’s regent, som skulle finde den 14. inkarnation, selv var depraveret, biseksuel  (skønt officielt munk med cølibat løfte)  og magtglad. Regenten, den forrige Reting Rinpotje, blev sidenhen af gode og beviselige grunde arresteret og anklaget for oprør og attantat forsøg på den nye regent. Derpå blev Reting Rinpotje myrdet i Potala’s fængsel. Det skete for over 70 år siden  (i følge bogen: A History of Modern Tibet, 1931 - 1951). Selv om han var en kæmpe skandale, var de fleste tibetanere dog overbevist om, at hans udnævnelse af den 14. Dalai Lama var rigtig nok, fordi den baserede sig på en vision  - angiveligt. Der har været usikkerhed omkring Dalai Lamas inkarnationer lige siden den 6. Dalai Lama blev myrdet i begyndelsen af 17 hundrede tallet.

 Tilsvarende tvivl var der dog ikke om den 16. Karmapa, selvom der var en skandale omkring en magtfuld politiker, Lungshar’s søn, som først blev udnævnt som den 16. Karmapa på trods af den 15. Karmapa’s Lhabrang’s protester. Imidlertid døde den lille politikersøn meget hurtigt efter sin ankomst til Tsurphu Kloster. Han faldt over kanten på det flade tag af sin bolig i Karmapaernes hoved kloster. De fleste tog dette som et tegn på, at Karma Kadjy’s beskyttere havde grebet ind. Rangdjung Rigpæ Dordje blev herefter udnævnt uden politisk indblanding fra den tibetanske regerings side.  Rangdjung Rigpæ Dordje havde faktisk, som det er sædvanen, udnævnt sig selv, og var blevet anerkendt af den forrige Situ Rinpotje, som dengang boede i kongeriget Derge i  Kham, som dengang var under Kinas kontrol og udenfor Lhasa regeringens rækkevidde.

 Det korte og lange i den historie er, at den 16. Karmapa Rangdjung Rigpæ Dordje uden tvivl udnævnte både Shamar -, Situ -, Gyaltsab - og Jamgong Kongtrul Rinpotje’erne. De må derfor alle anses for at være ægte nok, for så vidt at den 16. Karmapa også var ægte. Vurderet på hans liv, synes han ægte og temmelig imponerende faktisk, en af de helt stor inkarnationer af Karmapa, ligesom den første og den anden.

 Det er meget forståeligt, at Ogyen Dordje føler sig nedtrykt. Det er på en måde også forståeligt, hvorfor han ikke bare forlader sit embede som institutionen Karmapa. Han er nu over 30 år gammel. Det er lidt sent at søge en ny karriere. Det vil også kaste hele Situpa fløjen af Karma Kadjy ud i en dyb og meget alvorlig krise, skønt det er mere eller mindre allerede sket. Også Dalai Lama vil få skade, hvis Ogyen Dordje ikke vil mere.  På den anden side lider hele Tulku traditionen mere og mere skade jo længere han tøver med at holde op. Så Ogyen Dordje er tilsyneladende altid ‘between a rock and a hard place,’ som han selv siger.
 Min egen beskedne personlige mening er, at Ogyen Dordje er  nødt til at forlade sin stilling og hans allierede er  nødt  til at lide under konsekvenserne af det. Der er brug for en ordentlig detox...

            Se videoen her.   Hent en udskrift af Ogyen Dordje’s tale her.

Klik her for toppen af siden

23. februar 2018.  

Lama Norlha er død

Lama Norlha. Fotograf ukendt.

 

Lama Norlha, som grundlagde og styrede Kagyu Thubten Tjøling Kloster ved Wappingers Falls i staten New York, USA, er død den 19. februar i en alder af 79 år. Han blev fyret fra sin stilling som leder af klosteret  sidste år, efter han var blevet skandaliseret af sine promiskuøse forhold til mange af sine kvindelige elever gennem hele sin karriere som Lama i USA.
            Billedet viser Lama Norlha.
Det blev til sidst for meget for alle, så han blev sat fra bestillingen sidste år.

 Lama Norlha blev født i  Kham i 1938. Da han var blot 5 år gammel blev han optaget på Korche Kloster. 21 år gammel havde han allerede gennemført to gange tre års retreats. Da de kinesiske kommunister slog hårdt ned på alle i 1959, undslap han til fods til Indien, hvor han blev elev af den daværende  Kalu Rinpotje.
Lama Norlha flyttede til New York i 1976 og underviste i buddhistisk anskuelse og meditation. I 1978 blev han leder af Kagyu Thubten Tjøling og overordtnet leder af alle Kalu Rinpotje's centre i det østlige USA. Hans lærer gerning blev til sidst helt overskygget af hans sex skandale.
 Læs om dødsfaldet her  (Lions Roar, USA).   Læs også om sex skandalen.

Klik her for toppen af siden

24. februar 2018.  

Endnu en bombemand anholdt

i forbindelse med Bodhgaya terror forskrækkelsen i januar

Forbuds skilt: sprængstof forbudt. Den mistænkte bombemand hedder Nur Alam Momin og er 24 år gammel. Han var blevet angivet af sine 3 med sammensvorne, da de  tidligere blev arresteret af Kolkata's politi. Alam var rejst til Hyderabad i Sydindien sammen med 5 andre i november sidste år, hvor de opholdt sig i 15 dage og deltog i et møde med terror organisationen JMB  (en terror organisation i Bangladesh), hvor bomberne i Bodhgaya blev planlagt.
 Dette blev meddelt af kriminal assistent Murlidhar Sharma fra Kolkata politiets særlige 'task force.'
 Der kommer formodentlig flere anholdelser i denne sag. JMB organisationen arrangerede bomberne i Bodhgaya for at skræmme folk og gøre opmærksom på overgrebene på muslimer i Burma og  Rohingya folkets trængsler, har bombemændene fortalt til politiet.

                                                            Kilde:  Tibet Journal.

Klik her for toppen af siden

Her går stregen og slutter siden ...
        Klik her for indholdsliste, sitemap    © tilogaard   -   Tilogaard registrer ikke noget om din færden på netstedet. Ingen tracking - ingen cookies - ingenting.  Tilogaards sikring af dit privatliv er enkel: kun dine emails og breveLama Tendar Olaf Høyer CV
                                            bliver gemt. Søger du bestemte emner, kan du indtaste dine søge ord i din brawsers søgefelt,    efterfulgt af:  site:tilogaard.dk-   f. eks.: karma site:tilogaard.dk