regnbue linje
Dharmahjulet - logo for Tilogaard Meditationskole - klik her for befrielse og oplysning

Forsiden

sitemap

Tendar

Lama Tendar Olaf Høyer
  Forfatter  til  denne side
  Tendar Olaf Høyer  er en
  dansk  Lama  fra Karma
  Kadjy traditionen  siden
  1994,  hvis ekspertise er
  klassisk   meditation  og
  buddhistisk anskuelse.
 

Klik her for artiklen som PDF fil for optimal udskrift på din printer. På PDF filerne er der blandt andet side tal. Teksten er den samme som her på siden, men med et lidt andet design med henblik på udskrift på papir i A4 størrelse.

 

De 8 verdslige tilknytninger

 

    Der er 8 verdslige holdninger eller  tilknytninger, som uundgåeligt medfører skuffelse, selvoptagethed og  lidelse. De er ordnet i par, fordi de plejer at veksle med tiden. De er:
 

 1) at opnå ros  -  2)  og undgå skam
 3) at få gevinst       -      4) og ikke lide tab
 5)  at dyrke nydelse  -  6) og være fri for smerte
 7)  at tilstræbe succes   -    8)  og leve uden nederlag
 

  De kaldes for ‘de 8 verdslige dharma’er’. Dharma bruges her i betydningen  sandheden om noget samt dette nogets begivenhed i strømmen af  oplevelser. Vi vil i reglen være stærkt tilknyttet og  identificere  os med enhver af disse 8 situationer, når vi møder dem. Både når det lykkes, og når vi ikke opnår det ønskede resultat. Vi bør opgive disse tilknytningsformer på grund af den lidenskabelige afhængighed, som sådan tilknytning skaber. Det gør vi rent praktisk, når vi opnår  samadhi – den yogiske trance – som følge af træning i  shamatha meditation. Når du befinder dig i en tilstand af samadhi, er det relativt nemt at opgive tilknytning til de 8 verdslige dharma’er.

  Samsara’s  vedvarende kredsløb, hvor ros afløses af skam, gevinst af tab og så videre, bliver som vandfaldets brusen som på billedet af den vandrende munk. Et sådant vandfald er både smukt og farligt. Man behøver ikke at bade i det.
  Indtil du bliver i stand til det, bør du anvende  modgift mod lidenskabelig tilknytning. Det gøres med de bedste resultater i forbindelse med  lodjung  træning.
 

Click here to get to the top

Mangler titel-bjælken foroven? Klik her

Munk i Japan ved vandfald - Kano Motonobu - Tokyo National Museum - 450px

Vandrende munk ved vandfald, maleri af Kano Motonobu,Tokyo Nationalmuseum

‘Når du genkender alle formers (rupas)  natur, forsvinder de 8 verdslige længsler af sig selv’. - Milarepa i sin sang for Dharma Bodhi i Nepal.

 

Her går stregen og slutter siden ...
            © tilogaard   -   Tilogaard registrer ikke noget om din færden på netstedet. Ingen tracking - ingen cookies - ingenting.  Tilogaards sikring af dit privatliv er enkel: kun dine emails og breve
                                               bliver gemt.  Tilogaards internet udbyder - www.i123.dk - samler kun statistisk information om antallet af 'hits,' som Tilogaards netsted modtager.

                                               Søger du bestemte emner, kan du indtaste dine søge ord i din brawsers søgefelt,    efterfulgt af:  site:tilogaard.dk-   f. eks.: karma site:tilogaard.dk