regnbue linje
Dharmahjulet - logo for Tilogaard Meditationskole - klik her for Tendar Olaf Høyers CV

Forsiden

sitemap

Tendar

De gamle nyheder

2021 - 2


de gamle nyheder fra 2021 er her stadig:  juni og frem...

Læs på dette link om redaktionen af nyhederne

 

Indhold
 

 Den 'alternative' 17. Karmapa Ogyen Dordje står anklaget for voldtægt og manglende børnepenge - retssag i Canada til april 2022; se artiklen til højre.

 Dalai Lama får vej opkaldt efter sig ved kinesisk universitet i Budapest

 Corona epidemien på tilbagetog i Indien

 Eksil tibetanernes nye parlament kan endnu ikke konstituere sig - intern ballade om edsaflæggelse

 7 års dagen for Shamar Rinpotje's død

 

 Tibet kommissionen fortsætter i længere tid endnu

 

 

Uendelig knude

     

 

 

 

 

 

 

Klik her for toppen af siden

2. juni 2021.  

 

Dalai Lamagade i Budapest

Dalai Lamagade i Budapest, juni 2021. Ukendt fotograf.Ungarn er for tiden kendt for sin reaktionære regering, men i hovedstaden Budapest er borgmesteren liberal. Og mens den reaktionære regering har indgået et samarbejde med det kommunistiske kinesiske imperium, som blandt andet har medført, at den kinesiske regering vil bygge et universitet i Budapest. Universitetet er en afdeling af Fudan i Kina. Der tilbydes undervisning for akademi ingeniører, kunst, medicin og liberale erhverv. Altså lidt som CBS i København.

 

 Borgmesteren har med byrådet vedtaget at navngive diverse veje omkring universitets komplekset med passende navne. Der er således en Dalai Lamagade, en Uyghur Martyrs vej, en Fri Hongkongvej og en vej, som navngives efter en fængslet katolsk biskop i Kina.
 Det kunne vel være en inspiration for Københavns Rådhus til også at starte på at give nye navne til gader og stræder, hvor det kommunistiske kinesiske imperium har ejendomme og repræsentationer. Danskerne vil elske det.

Læs om det her    (Reuters).

 

Klik her for toppen af siden

9. juni 2021.  

 

Eksil tibetanernes nye parlament kan endnu ikke konstituere sig - intern ballade om edsaflæggelse
 

den konstitutionelle krise fortsætter et stykke tid endnu

 

 Det afgåede parlament afsatte den eksil tibetanske højesterets dommere for nogle måneder siden ved et to tredjedels flertal. Skal man afsætte højesterets dommere i dette system skal der et sådant flertal til. Men der skal jo også helst være en ordentlig legal grund til et sådant drastisk indgreb. For det første manglede flertallet en ordentlig grund. For det andet fulgte flertallet ikke den rette procedure for den slags. Først skulle der nedsættes en kommission, som formulerede og diskuterede sagens berettigelse. På en sådan kommissions anbefaling, kunne parlamentet så vedtage en afsættelse. Men parlamentet skippede kommissionen, hvilket betyder, at flertallets beslutning var ulovlig.

Det tibetanske national flag.

 Imidlertid trådte dommerne tilbage, fordi de ikke ville slås. Men efter nogen betænkningstid gik det jo så op for de kloge, at dommerne slet ikke var afsat, når beslutningen om deres afsættelse var ugyldig. Derfor meddelte dommerne så for kort tid siden, at de alligevel mente at være højesterets dommere for eksil tibetanerne. Så måtte man tro, at den konstitutionelle krise var overstået, men nej. Så nemt går det ikke, når folks stolthed er såret. Flere parlaments medlemmer var lodret uenige.

 Nu har der lige været afholdt valg af den nye præsident (Sikyong) og et nyt parlament. Cirka halvdelen af parlaments medlemmerne er nyvalgte. For at det nye parlament og den nye præsident kan overtage deres poster, skal de først aflægge ed på at overholde forfatningen og så videre. Dette foretages for eksil tibetanernes politiske præsident af højesterets chef Sonam Norbu Dagpo. Sikyong Penpa Tsering havde ingen problemer med det, så han blev sværget ind for nogle dage siden.

Det tibetanske eksil parlamentets midlertidige formand Dawa Tsering, 2021.Foto: Lobsang Wangyal.

 

Men der er omkring tyve parlaments medlemmer, som ikke vil anerkende højesterets dommerne, fordi de mener, at de blev retmæssigt afsat af det forgangne parlament. Disse parlaments medlemmer var nemlig selv med til at afsætte dem i det forrige parlament. Nå, det afgåede parlament havde udpeget den midlertidige formand Dawa Tsering (se billedet) for det nyvalgte parlamentet ved deres sidste samling. Den midlertidige formand tager sin ed fra højesterets præsidenten, hvorefter alle de øvrige parlaments medlemmer aflægger deres ed overfor den midlertidige formand. Så de tyve parlaments medlemmer, som ikke ville anerkende dommerne, ville heller ikke aflægge deres ed overfor den midlertidige formand, selvom de selv i det tidligere parlament havde været med til at vælge ham.
 Sådan gør man jo tydeligt opmærksom på sig selv og sin sårede stolthed. Det betyder, at parlamentet er stivnet og ude af stand til at foretage sig noget, fordi der skal være to tredjedele medlemmer til stede for at der er beslutnings dygtighed. Men de godt tyve dissidenter blokerer for, at et sådant antal medlemmer kan samles, fordi de er så mange.

 Men højesteretten var jo slet ikke afsat til at begynde med. Så når disse medlemmer ikke vil aflægge ed overfor den midlertidige formand, kan de ikke indtræde i det nye parlament. Det logiske næste skridt er derfor, at deres suppleanter i stedet indtræder.

 Men vi er endnu ikke helt nået dertil. Måske havde dissidenterne troet, at de kunne aflægge deres ed overfor et portræt af Dalai Lama. Det havde valgkommissionen foreslået som et kompromis, men den mulighed er ikke nævnt i loven, så den midlertidige formand ville ikke anerkende disse medlemmers ed, når den ikke blev taget overfor ham, som loven kræver.

 At historien har fået lov til at udvikle sig så langt, som det allerede er sket, er en skandale og lægger en skygge over disse politikere, som har alt for travlt med manipulation. Og som troede at de kunne fortsætte deres manipulation. Ligesom den tidligere præsident Trump i USA.

 Det sandsynlige er, at de bliver bedømt uværdige til medlemskab af parlamentet, og at deres suppleanter indtager deres poster i det nye parlament. Hvis altså suppleanterne vil aflægge ed overfor den midlertidige formand for parlamentet. Så skandalen fortsætter indtil videre.

 

Læs om det her  (Tibet Sun).

Læs også en analyse her  (Phayul magazine).

Læs også artiklen fra 'Tibetan Review.'
 

Læs også den forrige artikel.
 

Klik her for toppen af siden

Mangler titel-bjælken foroven? Klik her

 Klik på ‘like’ (thumbs up billedet)  -  klik igen
 og igen  -  og igen  -  indtil du er afvænnet...
Læs mere her:
Humane Tech

Data Ethics er en dansk tænketank om etisk behandling af alle data

Klik her for PDF fil til udskrift af høj kvalitet - eller til at gemme på din computer.24. maj, opdateret den 2. juni 2021.  

 

Den 'alternative' 17. Karmapa Ogyen Dordje anklages for voldtægt og manglende børnepenge
 

Han er angiveligt far til et barn med en tidligere nonne

Den tidligere nonne fik US$ 700.000 af ham, men hun vil have mere

Ogyen Dordje, 2021. Ukendt fotograf.

 

Der var angiveligt tale om et hemmeligt ægteskab, hvor den 'alternative' 17. Karmapa   Ogyen Dordje  (se billedet) officielt fortsatte som  munk, skønt han havde erotiske forhold og stiftede en familie i skjul og gemte familien væk i et afsides hjørne af Vancouver Island i British Columbia på Stillehavs kysten af Canada. Til dette formål havde Ogyen Dordje sendt sin elskerinde 700.000 US dollars, påstås det af den tidligere nonne Vikki Hui Xin Han i Canada. Pengene skulle angiveligt bruges til køb af et hus til hende og barnet i British Colombia samt en vielsesring. Der skulle de tre så bo i hemmelighed, skjult fra offentligheden, mens Ogyen Dordje officielt boede i New Jersey i USA. Det var angiveligt elskerinden Vikki Hui Xin Han's forventning. Men Ogyen Dordje kom aldrig til Vancouver Island og opdyrkede heller ikke et hyggeligt familieliv med hende. Tilsyneladende forduftede romantikken derfor.

 Ogyen Dordje's angiveligt hemmelige hustru har nu anlagt retssag mod Ogyen Dordje i Canada for at få både børnepenge og hustru bidrag efter canadisk lov. Tilsyneladende er påstandene ikke helt hen i vejret. Der er tidligere blevet rapporteret rygter på Taiwan om et sådant forhold, men uden beviser eller fakta til at bakke sagen op. Og uden navne. Derfor har vi ikke på Tilogaard rapporteret om det. Men nu kommer der en retssag eller et retsligt forlig, og der er fremsat alvorlige beskyldninger offentligt af en kvinde, som vedstår sine klager med sit navn.
 

Artiklen blev for lang til Nyheds siden. Læs videre på dette link, som viser hele artiklen.

 

Klik her for toppen af siden

9. juni 2021.  

 

Corona epidemien på tilbagetog i Indien

Kurven viser epidemiens tilbagegang i Indien i juni måned.Corona-virus epide-mien i Indien oprererer stadig med meget store tal. I går den 8. juni 2021 var der over 2000 døde og over 92000 nye smittede. Men det er et fald i antal i forhold til maj måned, hvor fire gange så mange blev syge og døde. Imidlertid er der en stor usikkerhed med disse tal, fordi det er velkendt, at ikke alle smittede bliver registrerede - og ikke alle covid-19 relaterede dødsfald registreres som sådan, når de afdøde ikke har været testetede. Men man er gradvist gået i gang med at åbne op igen for de almindelige samfunds aktiviteter.
 Så tilsyneladende går det fremad. Der er dog store problemer med at fremskaffe vacciner, blandt andet fordi Indiens Serum Institute blev ramt af en storbrand. Dette serum institut er en kæmpe fabrik til fremstilling af vacciner - også til eksport. I øjeblikket er eksport dog forbudt.

 

 I Nepal går det åbenbart også fremad. Også her er kurven faldende, men der dør stadig 100 mennesker om dagen. Myndighederne overvejer at åbne samfundet op igen. Den politiske krise fortsætter uden ophør.

Læs om det her    (Times of India).

Læs om situationen i Nepal her    (Himalayan Times).

Læs også den forrige artikel.

 

Klik her for toppen af siden

11. juni 2021.  

 

7 års dagen for Shamar Rinpotje's død

14. Shamar Mipham Tjødji Lodrø Rinpotje i Dhagpo 1987, foto: Tendar.

 
 På anledning af 7 års dagen for den 14. Shamar Rinpotje's død, har den 17. Karmapa Thaye Dordje udsendt en meddelelse. Han anbefaler at vi reciterer de '5 kongelige Sutra'er' og Guruyoga'en for den 14. Shamarpa.

 

Læs meddelelsen her med diverse links    (Karmapa's netsted).

Læs meddelelsen her som PDF fil.

 

Klik her for toppen af siden

11. juni 2021.  

 

Tibet kommissionen fortsætter i længere tid endnu

 

Tibets nationale flag.

 
 Vi skal åbenbart slet ikke holde op med at flage med Tibets national flag. DR meddeler nu (tekst TV 11. juni), at Tibet kommissionen vedvarende finder nyt materiale om sagen. Det medfører, at der er behov for flere afhøringer og udredninger. Egentlig skulle kommissionen afslutte sit arbejde om en uges tid, men mange nye informationer bevirker sandsynligvis, at kommissionen fortsætter sit arbejde et stykke tid endnu. Fordi den ikke kan udarbejde sin beretning, før alt er undersøgt og endevendt. Embedsfolk og politikere sparker stadigvæk aben rundt mellem sig. Ingen tager ansvar for skandalen. Mange kan ikke længere huske noget. Tak for det og bliv endelig ved. Vi elsker at flage for Tibet.

 

Læs her om sagens udvikling i den senere tid    (Berlingske Tidende).

Læs her om kommissionen    (Tibetkommissionen).

Læs også den forrige artikel.

 

Klik her for toppen af siden

Her går stregen og slutter siden ...
            © tilogaard   -   Tilogaard registrer ikke noget om din færden på netstedet. Ingen tracking - ingen cookies - ingenting.  Tilogaards sikring af dit privatliv er enkel: kun dine emails og breve
                                               bliver gemt.  Tilogaards internet udbyder - www.i123.dk - samler kun statistisk information om antallet af 'hits,' som Tilogaards netsted modtager.

                                               Søger du bestemte emner, kan du indtaste dine søge ord i din brawsers søgefelt,    efterfulgt af:  site:tilogaard.dk-   f. eks.: karma site:tilogaard.dk