regnbue linje
Dharmahjulet - logo for Tilogaard Meditationskole - klik her for befirelse og oplysning
Ukraines flag - støt Ukraines uafhængighed og frihed - og klik og lyt til sangen: Leonard Cohen: Anthem<br>(Ring the bells that still can ring<br>Forget your perfect offering<br>There is a crack A crack in everything<br>That's how the light gets in.)

Forsiden

sitemap

Tendar

Nyhederne

  Klik her og læs om redaktionen af nyhederne  

22. februar, opdateret den 28. februar 2023.  


Karmapa Thaye Dordje  besøger
Tyskland og Frankrig til sommer

 
17. Karmapa Thaye Dordje; foto Tokpa Khorlo.

besøget vil finde sted i juli og august 2023

 
 Karmapa's rejseplan for Europa juli - august folder sig ud sådan her:
 
14.07. – 16.07:   Dhagpo Möhra - Schedrub Tschöpel Ling - Tyskland
  Læs mere på centerets netsted
 
21.07. – 23.07:   Bodhi Path Renchen-Ulm - i Tyskland
  Læs mere på centerets netsted
 
26.07. – 31.07:   Karma Migyur Ling - Montchardon, France
  Læs mere på centerets netsted
 
11.08. – 15.08:   Dhagpo Kagyu Ling, Frankrig
  Læs mere på centerets netsted
 
Detaljerede programmer for Karmapa's besøg de forskellige steder vil blive annonceret senere. Thaye Dordje vil også besøge Europacenteret for Diamondway organisationen; præcis dato er ikke kendt, muligvis først i august. Karmapa kommer senere til Karma Gøn i Sydspanien under centerets sommerkursus fra den 1. til den 10. september; de præcise datoer kendes ikke.


Klik her for toppen af siden

9. marts 2023.  


Lodjung kursus i maj aflyst

 
Aflyst tekst som stempel

 

 
Lodjung kursus i Himmerland hos 'Drivhuset' Karma Shedrup Ling - er aflyst. Min lungesygdom er forværret, så jeg kan ikke stå for et helt 3 dages kursus. Desværre. Claus og Eva har skrevet, at de vil finde på noget i stedet for, så kursus er for dem ganske enkelt udsat...
  Jeg kommer ikke til at gennemføre kursus mere i dette liv. Men jeg underviser stadigvæk hjemme hos mig selv for den enkelte og de få ad gangen i alle relevante emner og så videre.

 
Læs artiklen om lodjung kursus her   (oktober 2022).


Klik her for toppen af siden

7. marts, opdateret den 10. marts 2023.  

 

Ladakh ønsker at blive en delstat i Indien

religiøse ledere i landet forenet
i krav om ægte selvstyre

 
Kort over Ladakh og Kashmir; fra Wikipedia.
Det oprindelige kongerige Kashmir  indenfor den rødlige streg fremtil 1947;   det nuværende Jammu og Kashmir territorium  farvet kakhigrønt;   det nuværende Ladakh territorium med den brune farve;  lysebrun for det kinesisk besatte område;   Pakistan kontrollere det grønne område. Mange stiplede linjer for grænsedragning under uafgjort tvist eller våbenhvile linjer.
 

 Muslimer og buddhister i Ladakh har været fyldt med mistro til hinanden siden Indiens uafhængighed og overtagelse af landet fra Storbritaniens imperium i 1947. Splittelsen blev understøttet af Indiens krig med Pakistan i flere omgange om Kashmir delstaten, som Pakistan kontrollerer det halve af. Ladakh var siden 1600 tallet underlagt Maharadja'en af Kashmir og Jammu. Før denne tid var landet et selvstændigt kongerige.

 
 På grund af konflikten mellem Indien og Pakistan om Kashmir blev hindu'er og buddhister mistænkelige overfor muslimerne i Ladakh. Der er en væsentlig minoritet af muslimer i landet, for det meste Shia muslimer, interessant nok. Den indiske unions regering fratog Kashmir sin status som delstat i Indien for nogle år siden og opdelte landet i to 'territorier' - dels Kasmir dalen og det tilstødende sydlige Jammu; dels Ladakh, hvor de fleste mennesker er af tibetansk afstamning og buddhister, især  Drukpa KadjyEfter denne opsplitning  i 2019 troede mange, at det ville bringe både udvikling og selvstyre for Ladakh.

 
 Men territorie status betyder, at det er Unions regeringen, som styrer; de regionale råd har ingen virkelig magt. Det vil de lokale nu lave om på. Og det forener pludselig de religiøse ledere. Man er nemlig bange for både manglen på selvstyre, manglende indflydelse på udvinding af råstoffer og miljø spørgsmål, manglende indflydelse på ny infrastruktur og mistro til Unions regeringens hensigter. Man er også bange for, at den indiske hær har for meget at sige lokalt på grund af truslen fra Kina i området med diverse grænse stridigheder gennem mange år, som ikke er afklaret endnu.

 
 Løsningen er at blive til en selvstyrende delstat i den indiske union - ligesom de andre delstater - er man blevet enige om. Det er sikkert en virkelig god ide; og det er forbløffende, at denne bestræbelse kan skabe religiøs enighed og forsoning efter årtiers mistro og mistillid.


 
Læs om det her   (Buddhist Door, Hongkong).


Klik her for toppen af siden

Dharma hjulet er Tilogaards logo.

 

Links til de seneste nyheder

 

Karmapa's forårs kursus på KIBI 2023

Solcelle parker i Solrød, nej tak

 

Godt nytår 2023

Buddhisme i dagligdagen på Anabella - Charistian Ahner fortæller

 

Lovforslag til formodet samtykke ved organdonation luftes igen igen

Storebededag - og Vesak - bør bevares

 

Læs Alle de gamle nyheder 2023, kapitel 1.

 

(Klik for de øvrige:  gamle nyheder her.)

 

Klik her for toppen af siden

Mangler titel-bjælken foroven? Klik her

 Klik på ‘like’ (thumbs up billedet)  -  klik igen
 og igen  -  og igen  -  indtil du er afvænnet...
Læs mere her:
Humane Tech


Data Ethics
er en dansk tænke-tank
om etisk    
behandling 
af alle data

7. marts 2023.  


Shangpa Rinpotje besøger Himmerland

hos Karma Shedrup Ling - Drivhuset - 5 til 9 juli

 

Program følger senere oplyser centeret

 
Shangpa Rinpotje, 2018; fotograf ukendt.
 

 

 

 

 
Shangpa Rinpotje's  besøg og undervisning er kun lige blevet bekræftet. Det detaljerede program følger senere. Karma Shedrup Ling er tæt forbundet til Shangpa Rinpotjes virksomhed. Derfor er også hans elev  Dubsing Rinpotje  en vigtig Dharmalærer hos Shedrup Ling. De forventer også besøg af Dubsing Rinpotje i år, men der er ingen datoer for det endnu.

 
Læs om det her   ('Drivhuset* - Karama Shedrup Ling).


Klik her for toppen af siden

8. marts 2023.  


Sakya Tritjen besøger København

program den 19 - 20 July 2023 i
Østerbrohuset  - Århusgade 103

 
Sakaya Tritjen Rinpotje; foto fra hans netsted.

 

 

 

 
En gruppe af danske tilhængere af  Sakyapa traditionen  har arrangeret Sakya Tritjen Rinpotje's besøg til sommer. Sakya Tritjen er overhovedet for Sakyapa traditionen i Tibet. Rinpotje vil give instruktion og indvielse til 'Chimé Pagme Nyingtik' Den Udødelige Dame.
  På anden dagen vil Rinpotje undervise om  Bodhicitta.

 
Læs om det her.


Klik her for toppen af siden

13. marts 2023.  


Er Grundloven racistisk?

 
Den Lille Havfrue - med grafitti: 'racist fisk' - fotograf ukendt.

 

 

 
Nima Zamani skrev på Altinget, at den nuværende Grundlov giver lov til racisme og dikrimination. Det lyder jo fælt, indtil vi læser om den lovlige mulighed, som består i, at alle fremmede ansøgere om statsborgerskab i Danmark skal godkendes ved lov. Af den grund mener Nima Zamani, at folketingsmedlemmer med yderliggående holdninger således har ret til at nægte statsborgerskab til uønskede fremmede. Han skrev:
  "Det er helt og aldeles i strid med grundlovens natur - der jo netop er at beskytte borgere mod magtfuldkommen diskrimination - at selvsamme grundlov giver magthaverne adgang til så indgribende og direkte diskrimination."

 
  Denne betragtning er ikke korrekt. De fremmede er endnu ikke blevet til statsborgere, før deres navne er kommet på loven om statsborgerskab en gang om året. Diskriminationen er således både naturlig og redelig, i og med forskellen mellem danske borgere og udlændinge er en givet ting. Udlændinge har selvfølgelig rets beskyttelse i Danmark, men samtidig har de naturligvis ikke borgerskab. Der er noget traditionelt dansk retsfilosofi her, som Nima Zamani ikke er enig med; muligvis er han tilhænger af den engelske 'naturret' - at jura har sin egen naturlige logik, som ikke bestemmes politisk. I Kongeriget har vi ikke indtil videre været tilhængere af en sådan anglofil 'naturret' - magten kommer fra folket og ikke fra rets principper, hvis oprindelse stammer fra Romerriget - en ren mafiastat og et grusomt imperium fra for længe siden. Det er herfra, at begreb som 'natur ret' kommer (Kejser Justinian's Codex Jura).

 
  Det er faktisk ønskeligt, at et politisk flertal betstemmer, hvilke fremmede skal opnå statsborgerskab. Det kan der også være sikkerheds politiske overvejelser bag, for eksempel i tider med krig eller folkevandringer. Derimod trænger Grundloven rigtig nok til en kraftig modernisering; det er der ikke tvivl om; men det er en anden historie.

 
  Ingen har ret til dansk statsborskab med mindre vores valgte repræsentater tillader dem. Det forekommer et sundt rets princip, som der ikke er grund til at ændre på. Måske skulle en ny Grundlov sikre statsborgerskabet bedre i en fremtidig udgave. Men det skulle være for at beskytte de, som allerede besidder borgerskab i Danmark. Det er lidt af en glidebane, at regeringen fratog visse kvinder fra Islamisk Stat deres borgerskab med den grund, at de havde dobbelt statsborgerskab i også en anden nation. Dette forekommer et værre rod i rets tænkningen. I stedet for den slags kunne man forbyde dobbelt statsborgerskab; og forbyde enhver fratagelse af statsborgerskab i en ny Grundlov.
  Det er vigtigt med borger rettigheder. For udlændinge er det vigtige, at de nyder lighed for loven; men ingen kan have en 'naturret' til et borgerskab, med mindre man besidder et sådant i forvejen.

 
Læs om det her   (Altinget).

Læs også den tidligere artikel   (13. oktober, 2020).


Klik her for toppen af siden

7. marts 2023.  


Lama Tønsang har fået Covid-19

 
Lame Tønsang, 2020; fotograf ukendt.

 

 

 

 

 

 
Lama Tønsangs  helbred er meget alvorligt truet af en covid-19 infektion, som han har pådraget sig på trods af alle forholdsregler omkring ham i flere år for at beskytte ham mod netop dette. Da han i forvejen er svækket af diverse sygdomme og har dårligt hjerte - plus at han helt enkelt er ganske gammel - gør at hans liv er i stor fare lige nu.

 
Læs om det her   (Montchardon).


Klik her for toppen af siden

Her går stregen og slutter siden ...
            © tilogaard   -   Tilogaard registrer ikke noget om din færden på netstedet. Ingen tracking - ingen cookies - ingenting.  Tilogaards sikring af dit privatliv er enkel: kun dine emails og breve
                                               bliver gemt.  Tilogaards internet udbyder - www.i123.dk - samler kun statistisk information om antallet af 'hits,' som Tilogaards netsted modtager.

                                               Søger du bestemte emner, kan du indtaste dine søge ord i din brawsers søgefelt,    efterfulgt af:  site:tilogaard.dk-   f. eks.: karma site:tilogaard.dk