regnbue linje
Dharmahjulet - logo for Tilogaard Meditationskole - klik her for Tendar Olaf Høyers CV

Forsiden

sitemap

Tendar

Nyhederne

-  Nyhederne er ikke, hvad de har været  -

Læs på dette link om redaktionen af nyhederne

16. januar, opdateret den 18. januar 2022.  

Ole Nydahl lider af svær alzheimer

Et nyere billede af Lama Ole Nydahl; fotograf ukendt.

et nyere billede af Lama Ole Nydahl

 

Lama Ole Nydahls tilstand har gradvist forværret sig over de sidste
10 år -  nu er han meget syg  og kan end ikke læse tekster længere

Klik her for artiklen som PDF fil, som er velegnet til udskrivning - eller til at gemme på din egen computer.Lama  Ole Nydahl  er en legende i den moderne buddhismes historie om spredningen af  Buddhadharma  til Vesten. Hans virksomhed startede sammen med hans nu afdøde kone Hannah Nydahl for 50 år siden. Han har gjort sig bemærket overalt, både som missionær, forfatter og  Dharmalærer. Han har også gjort sig berygtet på grund af fremmedhad og højre radikale sympatier. Han har haft en overordentlig energi i alt, som han foretog sig, men det er gået ned ad bakke for ham de sidste ti år. Alzheimer demens har brændt hans hjerne af, så han husker dårligt, glemmer hvor han er, mister tråden i samtaler og nu heller ikke kan læse en tekst mere. Det er meget sørgeligt.

 
 Lama Ole Nydahl har haft og fastholdt flere alvorlige fordomme, som har skubbet mange folk væk fra ham og hans centre. Men han har også været meget venlig og imødekommende for tusinder af søgende mennesker, som har ledt efter en mening med deres liv. Hans virksomhed har derfor i mange år været et centrum for et møde mellem meget forskellige mennesker og en inspiration for mange til at forstå og praktisere Buddha's Lære.

 
 Dette perspektiv har ændret sig i de sidste år, hvor hans sygdom er blevet slem og stadigt forværret. Hans foredrag er begyndt at ligne absurd teater. Han har det tilsyneladende godt, men folk, som har kendt ham i mange år, er chokerede over graden af demens, som de nu er vidne til. Den Ole Nydahl, som de kendte og holdt meget af, er forsvundet og væk. De, som ikke kunne lide ham, har intet at bebrejde ham længere. Det er virkeligt synd for ham. Og synd for alle, som føler sig forbundet med ham på en eller anden måde. Så en underlig panik stemning har bredt sig overalt blandt Ole Nydahls tilhængere. Og rigtig mange bedrager sig selv med en ide om, at han ikke er syg, men udviser ’crazy wisdom’. Det er i sig selv en tragedie inde i tragedien. Samtidigt med, at mange mennesker bliver til grin.

 
 

Ole Nydahls værdighed krænkes af hans egen organisation

 Hans internationale organisation 'Diamondway Buddhism' har af ukendte grunde - konsekvent opretholdt en linje om, at han ikke fejler noget. Og at de som opfatter ham som syg, selv er syge. Det er holdningen på trods af den åbenbare og udtalte alzheimer demens. Dette har især i den seneste tid ført til en splittelse af organisationens medlemmer. De 'rettroende' har fået kontrol med organisationen, så mennesker med omtanke og samvittighed er blevet udelukket. Mange Dharmalærere indenfor organisationen har fået at vide, at de ikke skal undervise mere i organisationen, fordi de 'forestiller sig' at Ole Nydahl er syg.

 
 Diamondway organisationens ledelse synes åbenbart ikke, at der bør tages et særligt hensyn til den syge Lama. For eksempel bør han ikke prøve på at læse tekster op, når han nu ikke kan - eller svare på spørgsmål i forsamlinger, fordi han har glemt spørgsmålet efter få øjeblikke. Han bør i det hele taget slet ikke undervise. Han formår jo ikke at tale sammenhængende i blot et lille stykke tid. Alligevel arrangerer Diamondway organisationen foredrag og kursus, hvor Ole Nydahl ligesom i gamle dage skal forklare Buddha's Lære og lede meditationer. Da han altså ikke kan gennemføre sådan noget, sidder han blot og vrøvler løs. Han kan heller ikke lede en meditation, da han mister tråden ganske hurtigt. Derfor var man begyndt at få ham til at læse meditations teksten højt. Men på det seneste har det vist sig, at han heller ikke kan gøre det længere.

 
 Kort sagt virker det som om, at han bliver misbrugt af de mennesker, som lige nu har kontrol med Diamonway organisationen. Det er en tragedie, for han trænger givetvis til støtte, omsorg og medfølelse. Desuden bliver hans tilhængere til grin.

 
 Det kan også med rimelighed opfattes som krænkende hans værdighed at udsætte ham for en masse mennesker som publikum, mens han opfordres til at gennemføre en undervisning, som han ganske åbenbart ikke er i stand til. Herved fremstår han jo som en nar og er til grin for alverden. Han fortjener virkeligt noget bedre.

 
 Det holder ikke at foregive, at Lama Ole Nydahl stadig er i stand til - og at han faktisk leder Diamondway organisationen. Det kan han ganske enkelt ikke, så folk i ledelsen gør ting og beslutter alt muligt i hans navn og på hans vegne. (Ole Nydahl er ikke klar over disse beslutninger på grund af hans handikap.) Det er vel derfor ledelsen mener, at Ole Nydahl ikke må opfattes som dement, for så mister disse mennesker - for det meste tyskere - måske magten. Det er svært at finde andre forklaringer. Det er ikke troværdigt, at hele ledelsen af Diamondway skulle befinde sig i en tilstand af komplet benægtelse af Ole Nydahls sygdom. Den må være åbenbar også for dem, og de må vide, at der ikke er håb om bedring - og slet ikke helbredelse. Eller de burde vide det. Så når sandheden er ilde hørt hos hans 'hjælpere,' må det skyldes noget andet.

 
 Det kunne jo være fordi, organisationen ikke har mange andre indtægts kilder. Men årsagen er tilsyneladende et spil om magten. Resultatet er, at der kultiveres udtalt dårlig tænkning og løgne. Diamondway organisationen burde i stedet anbringe Ole Nydahl i centrum, tage sig af hans særlige behov og overlade den overordnede ledelse til Karmapa. Men det vil man tydeligvis ikke. Det er ikke kendt, hvad hans nye kone tænker om cirkusset.

 
 Vi oplever i disse dage noget ligesom Titanic's forlis - i slow motion. Sådan beskriver en af Ole Nydahls tætte elever situationen. Skibet skruer mod isbjerget, som vil sænke det. Spørgsmålet er hvor mange, som hopper i redningsbådene, og hvor mange, som går ned med skuden.
  Det lader til, at de kloge allerede er hoppet af. Lige nu ser det ud til, at organisationen vil brække midt over. Halvdelen vil følge  Karmapa Thaye Dordje. Og resten vil gå ned med flaget og forsvinde med tiden. Det er meget sørgeligt, uanset Lama Ole Nydahl havde mange fordomme og begrænsninger. Han havde også mange kvaliteter og har gjort meget godt i tidens løb; men nu er han færdig som leder, missionær og Dharmalærer. En noget trist afslutning, unægtelig.

 
 Folk, som har overværet hans senere foredrag er dybt rystede over at overvære hans tilstand og sygdom og al den løgn, som hans organisation pakker ham ind i. Det er meget tragisk - han fortjener afgjort bedre. Og hans organisations medlemmer fortjener også bedre! En organisation bør ikke basere sig på løgn og manipulation. Og tilhængerne af Ole Nydahl bør ikke forledes til at tro, at en dement mand ytringer har noget med 'visdom' at gøre.

 
 (Der er mange kilder til denne artikel. Jeg har i nogen tid været klar over, at der var noget galt, men kunne ikke finde noget konkret information eller noget officielt nogen steder. Men på det seneste har flere henvendt sig med informationer, og jeg har kontaktet forskellige anonyme kilder indenfor Diamondway organisationen, som har bekræftet tingenes sørgelige tilstand og splittelsen af organisationen. Jeg står naturligvis inde for pålideligheden af disse kilder, selvom de er anonyme. Kilderne har for det meste bedt om anonymitet, fordi de ikke ønsker at deltage i et 'politisk' slagsmål.)

Klik her for toppen af siden

Dharma hjulet er Tilogaards logo.

 

Links til de seneste nyheder

 

Folkepensionen stiger for lidt - mange har svært med at betale energi regninger

Øko bedeflag i lange guirlander pryder nu Bodhanath stupa'en i Nepal

 

Gud er død (som begreb)

Tilogaard får nyt Dharmahjul - og ny font

 

Inger Støjberg dømt for magtmisbrug

Der er mangfoldige meditations problemer

 

Læs Alle de gamle nyheder 2021, kapitel 3..

 

(Klik for de øvrige:  gamle nyheder her.)

 

Klik her for toppen af siden

Mangler titel-bjælken foroven? Klik her

 Klik på ‘like’ (thumbs up billedet)  -  klik igen
 og igen  -  og igen  -  indtil du er afvænnet...
Læs mere her:
Humane Tech

 
Data Ethics
er en dansk tænke-tank
om etisk    
behandling 
af alle data

29. december 2021, opdateret den 14. januar 2022.  

Kæmpe Buddha statue i Tibet vandaliseret og ødelagt

Det kommunistiske kinesiske imperium  forfølger buddhisterne
fra Kardze distriktet i Kham (Sichuan delen) med vold og magt

Kæmpe Buddha statuen fra Kardze, Sichuan provinsen i Kina - før nedrivningen; foto Tibet Watch.
Gigantstatuen af Buddha Sakyamuni, som nu er fjernet og splittet ad før vandaliseringen; foto: Tibet Watch.

skandaløst overgreb på linje med kultur revolutionen for 50 år siden
som ødelagde klostre, templer og religiøse symboler - nu har det
kommunistiske kinesiske imperium ødelagt en kæmpe Buddha


 Det eksil tibetanske online magasin 'Phayul' har rapporteret om dette sidste overgreb på religions friheden i de tibetanske lande. Den forgyldte Buddha statue på godt 30 meter i højden blev opført i 2015 med de lokale myndigheders fulde samtykke og tilladelse i det selvstyrende  tibetanske  Kardze område i Sichuan provinsen i det kinesiske kommunistiske imperium. Kardze befinder sig i   Kham - et tibetansk område, men siden 1920 er halvdelen af Kham blevet en del af Sichuan. Nu mener de samme myndigheder, at opførelsen var ulovlig og har under militær beskyttelse revet det hele ned.


Undertrykkelse og ødelæggelse af tibetansk religion og national identitet i denne del af Kham synes nu at være systematisk - og yderst forkastelig - den religiøse forfølgelse er i strid med Kinas grundlov - men selv et lovbrud bremser ikke det onde imperium

 
 Nedrivningen er kun det sidste overgreb på  Buddhadharma  i Kardze området. Tidligere i år blev en  shedra  tilsvarende nedrevet. Og for nogle år siden blev det store kloster kompleks  Larung Gar  formindsket meget drastisk. Atter en gang viser det onde imperium, at religions frihed i hele imperiet betyder frihed fra religion. Det er egentlig ikke fordi man er imod religion som sådan, selvom det er 'opium for folket.' Kommunist partiet er bange for konkurence om magten i imperiet, så alle andre organisationer skal underordne sig partiet - eller forsvinde.


 Dette overgreb er en oprørende skandale. Alle ordentlige mennesker bør protestere mod denne ødelæggelse og undertrykkelse af et religiøst samfund, som ikke skader nogen. Statuen var næppe et arnested for et oprørs forsøg mod det onde imperium. Disse kæmpe statuer er symboler for fred og selvbeherskelse. Og man skal være meget negativ for at anse statuen for 'dårlig' kunst. Halsen var ganske vist for lang og øjnene for store, men begrundelsen for ødelæggelsen er angiveligt, at statuen var 'for stor' - myndighederne opfattede den som en demonstration af magt, fordi statuen var både dyr og stor.


 Forfølgelsen af tibetansk sprog, nationalitet, kultur og religion får os ikke blot til at fortvivle på khampa'ernes vegne. Det er ikke blot rystende og forfærdeligt at ødelægge Buddha statuer. Det er også en advarsel til alle, som er engageret i Kina - eller har tænkt på det - om at omgøre sådant egagement. Undertrykkelsen i hele Kina er massiv fra top til bund i samfundet. Der er ingen frihed i hele imperiet. Staten er bygget på løgn og bortforklaringer. Der er ingen retsstat - eller domstols beskyttelse mod overgreb. Forlad Kina og invester et andet sted.
  Vis også medfølelse med de utroligt mange kinesere og andre nationaliteter, som må døje med at blive undertrykte af dette brutale diktatur. Også kinesisk kultur og religion er i fare.

 
Læs om det her   (Phayul)   -   Læs nyheden hos 'Tibetan Review' her.

Læs også om nedrivningen af shedra'en her   (RFA).


(Denne nyhed har ikke spredt sig særlig meget på trods af de voldsomme ødelæggelser. Det forlyder, at de kommunistiske kinesiske besættelses myndigheder har holdt en stram overvågning af nyheds formidlingen i området, så omverdenen ikke ville bemærke voldsomhederne og den stærke symbolske betydning af vandaliseringen. Det har heller ikke været muligt at komme i nærheden af gernings stedet, hvor ruinerne fra statuen måtte befinde sig - for at tage fotografier af ødelæggelsen. Så i første omgang var det kun 'Phayul,' som rapporterede noget sammen med Tibet Watch i UK. Men nu kommer der flere kanaler med nyheden.)

Nyheden hos 'Tibet Watch'   -   Nyheden hos 'Buddhist Times'

Nyheden hos TCHRD   -   Nyheden hos 'The Tibet Post'

Nyheden hos 'Culture Tibetaine'
 

 
den 9. januar, 2022   

        Sidste nyt:

  De lokale myndigheder tvang lokale munke og folk fra landsbyer i nærheden til at overvære destruktionen.  Læs om det her   (RFA).

 
  Myndighederne straffer nu nogle munke og andre folk fra området for at sprede nyheder om ødelæggelserne. Man er tilsyneladende godt klar over, at der er foregået noget forfærdeligt, som omverdenen ikke bør vide noget om, fordi alle vil reagere med stor modvilje på disse overgreb. Er disse ødelæggelser virkelig udtryk for imperiets politik?  Læs om det her   (Tibetan Review).

 

 

14. januar 2022.  

Nu er også Drago klosters tempel vandaliseret og ødelagt  - en enorm Maitreya statue splittet ad og Templet lagt i ruiner


Maitreya statuens hoved fra Drago Kloster, Sichuan provinsen i Kina - efter nedrivningen anbragt på en lastbil; foto TCHRD.
Hovedet fra Maitreya Buddha efter vandaliseringen, anbragt på en lastbil;
foto: Tibetan Centre for Human Rights and Democracy (TCHRD).

  Det kommunistiske kinesiske imperium har nu også ødelagt en kæmpe  Maitreya  statue inde i Drago Klosters tempelrum. Statuen var tre etager høj. De første to forsøg på ødelæggelse lod sig ikke gøre, fordi statuen stod inde i templet. I tredje forsøg ødelagde myndighederne derfor også hele templet. Der foreligger desværre ikke flere detaljer. Hvorfor alle disse ødelæggelser foregår, er også uklart. Ud over naturligvis, at når man vil ødelægge et folk, skal man starte med at fjerne deres historie, sprog og religion.

Læs om det her   (Tibetan Review)  -  og her   (Phayul).

Læs også den forrige artikel   (oktober 2021).


Klik her for toppen af siden

7. november, opdateret den 7. januar 2022.  

 
Corona virus smitte er i stigning

Tilogaard lukket på grund af corona

lukket  for besøg indtil  1. Marts 2022

 
Epidemien  intensiveres stærkt i januar måned med mange smittede hver dag,  ikke bare i Danmark  men over alt.  Prognoser  vil det,  at det hele  først topper i slutningen af måneden.  Så for en sikkerheds skyld er der lukket for alle besøg,  helt frem til  den 1. Marts. Må epidemien snart slutte.

 

Klik her for toppen af siden

Her går stregen og slutter siden ...
            © tilogaard   -   Tilogaard registrer ikke noget om din færden på netstedet. Ingen tracking - ingen cookies - ingenting.  Tilogaards sikring af dit privatliv er enkel: kun dine emails og breve
                                               bliver gemt.  Tilogaards internet udbyder - www.i123.dk - samler kun statistisk information om antallet af 'hits,' som Tilogaards netsted modtager.

                                               Søger du bestemte emner, kan du indtaste dine søge ord i din brawsers søgefelt,    efterfulgt af:  site:tilogaard.dk-   f. eks.: karma site:tilogaard.dk