regnbue linje
Dharmahjulet - logo for Tilogaard Meditationskole - klik her for Tendar Olaf Høyers CV
Ukraines flag - støt Ukraines uafhængighed og frihed - og klik og lyt til Pink Floyd's støtte sang

Forsiden

sitemap

Tendar

Nyhederne

-  Nyhederne er ikke, hvad de har været  -

Læs på dette link om redaktionen af nyhederne

10. august 2022.  

 

Erik Pema Kunsang får Khyentse Foundation pris

 
Erik Pema Kunsang (Erik Hein); foto fra hans netsted.
 

 

 

Khyentse Foundation Fellowship pris gives for Eriks glimrende oversættelser af flere betydningsfulde bøger

 

 
 Khyentse Foundation er grundlagt af den både kendte og berygtede Dzongsar Khyentse Rinpotje. Khyentse Foundation står bag en række initiativer for at sprede kendskab til  Buddhadharma  i hele verden, herunder oversættelses projektet '84.000'. Prisen gives til Erik Pema Kunsang (Erik Hein) for hans gode oversættelses arbejder, især til engelsk. Erik er også kendt for hans nye koncept om 'Bodhi træning' på  Gomde.

 
Læs om det her   (Buddhist Door, Hongkong).

Klik her for toppen af siden

6. august 2022.  

 

Basuria - et ukendt land i Østasien

 
Kort over Basuria

 

 
Vi er ikke vant til at høre om det kommunistiske kinesiske imperiums mange nationer -
her er en historie om en af disse nationer

 
 I mange århundreder har de forskellige kinesiske, mongolske og Manchu imperier i Østasien behersket og undertrykt et ukendt land, som tilsyneladende ligger midt i Kina. Men det er ikke kinesere, som bor her - og det er et stort land. Ligesom tibetanerne, uighurerne og mongolerne i det 'indre' Mongoli ønsker basurerne frihed og national selvbestemmelse.
 

Basuria logo
 Det nuværende kommunistiske kinesiske imperium kunne undgå oprør og uafhængigheds bevægelser i Kinas mange 'provinser' ved at omdanne statsdannelsen til et rigtig union af stater med indre selvstyre, hvis Kina som vi kender det skal kunne overleve i fremtiden.
  Forudsætningen er naturligvis, at Kina også bliver en retsstat og et ægte demokrati. Ellers er en rigtig union en utopi. Men det er jo lykkedes i USA, så hvorfor ikke også i Kina?
 

Basuria logo
 Folket i Basurien kalder sig bashu. De fleste mennesker i dette område af verden har med tiden identificeret sig som han-kinesere. Men det er alle i befolkningen ikke helt enige med. Der har været tider i landets historie med ægte uafhængighed af de kinesiske imperier; og efter Manchu dymastiets fald i 1911 blev landet en selvstændig republik. Men de måtte overgive sig til de kinesiske kommunister i 1949.
  Ordet bashu stammer fra to oprindelige stater, Ba og Shu. Landet er gennem århundrederne blevet religiøst og kulturelt påvirket af både Kina,  Tibet  og Mongoliet. Der er også mange buddhister i landet.
 

Basuria logo
 Læs om en basuriers tanker om sit lands historie, fordums frihed og den kommunistiske kinesiske imperiale undertrykkelse i vore dage - på dette link nedenfor.

Læs artikelen her      (Tibetan Review).

Læs også om bhasu folket her      (Wikipedia).

 
Læs den forrige artikel om 'kinesificering' her   (maj 2022).
 

Klik her for toppen af siden

8. august 2022.  

 

Tilogaard Meditationskole  får  et lidt nyt logo, anandachakra med mættede farver

 
Anandachakra som symbol for Tilogaard Meditationskole

 

 
Anandachakra er både det nye og det gamle symbol

 
 Jeg har fået en ny computer. Det er en laptop med OLED skærm, som giver utrolige farver med dybde og klarhed - og som beskytter mine gamle øjne lidt bedre end den gamle computer, som nu er 10 år eller mere. Computeren er helt ny, men på tilbud til nærmest halv pris, så jeg kunne ikke modstå at købe den.
 

Anandachakra som Tilogaards logo
 Nu oplever jeg farverne på Tilogaards netsted med en ny dybde og mætning. Jeg håber, at også du, kære læser, har en OLED skærm, mens du læser dette, så du kan nyde farvernes dybde og mætning.
 

Anandachakra som Tilogaards logo
 Men så bemærkede jeg jo, at  anandachakra  symbolerne, som bruges på titellinjen for oven på netstedets sider og mange andre steder som symbol for Tilogaard - ikke var helt i 'sync' - som det hedder på nydansk - med netstedets øvrige farver. Så jeg blev kreativ.
 

Anandachakra som Tilogaards logo
 Jeg bemærkede også, at anandachakra, som jeg hidtil har benyttet på netstedet, ikke var præcist tilskåret i kanterne. Det er jo meget nørklet at lave og tager lang tid. Men det skal jo til. Så nu er arbejdet gjort, farverne er også korrigeret - og der er nye anandachakras over det hele - også i selve Tilogaards  Dharmahjul.
 

 
Læs også den forrige artikel om 'sidste nye design' her   (december 2021).
(Bemærk, at det er det nye anandachakra, som vises i den gamle artikel,
fordi symbolet er blevet ændret overalt på netstedet. Det er nu en gang
en nem måde at ændre billeder - uden at skulle rette hver eneste side.)

 

Klik her for toppen af siden

Dharma hjulet er Tilogaards logo.

 

Links til de seneste nyheder

 

 

 

Bhikkhu Bodhi om Ukraine krigen

Tjødji Nyima Rinpotje underviste i Drejning af Dharmahjul Sutra'en

 

Ny bog: Buddha møder Sokrates

Lovbestemt mindsteløn er en nødvendighed

 

Professor Sempa Dordje fra KIBI er død

Historisk nonne ordination i Bhutan: 142 Bhikshuni'er

 

Læs Alle de gamle nyheder 2022, kapitel 2.

 

 

(Klik for de øvrige:  gamle nyheder her.)

 
 

 

Klik her for toppen af siden

Mangler titel-bjælken foroven? Klik her

 Klik på ‘like’ (thumbs up billedet)  -  klik igen
 og igen  -  og igen  -  indtil du er afvænnet...
Læs mere her:
Humane Tech

 
Data Ethics
er en dansk tænke-tank
om etisk    
behandling 
af alle data

30. juli, opdateret den 8. august 2022.  

Lodjung kursus  i Himmerland
fra 15. til og med 17. oktober

Lama Tendar Olaf Høyer afholder kursus
om  lodjung   hos  Karma  Shedrup  Ling

Tara, et symbol på Bodhicitta; statue lavet af den 10. Karmapa Tjøying Dordje; Zhiguan Museum i Beijing; fotograf ukendt.

 

 

 
 

Billedet viser den grønne Tara; en statue lavet af den 10. Karmapa Tjøying Dordje i 1600 tallet. Tara symboliserer Bodhicitta og frygtløshed. Modellen til statuen var sikkert Karmapa's kone.

 Lodjung kursus er i to dele. Næste del til næste år.  Lodjung  bliver ofte oversat med ordet 'sinds træning' (mindtraining) - hvilket er lidt misvisende. Det tibetanske ord 'lo' betyder intelligens eller forståelse (sanskrit:  buddhi) - og ordet 'djung' betyder øvelse eller træning. Men denne forståelse eller intelligens hentyder ikke til tænke evner alene. Det betyder  sindets  generelle evne til at kunne vide noget; og i denne sammenhæng handler det om at forstå  Bodhicitta, det lyse sind. Og om at forstå, at også du besidder dette forunderlige og kærlige sindelag som et meget stort potentiale.
  Den korrekte oversættelse vil derfor være:  træning i at fatte
din egen medfødte hjertelighed  -  og i at forstå med hjertet
.

 

Tre Ædelsten; tibetansk design
 Så det er Bodhicitta træning, som lodjung handler om. Der er flere indiske traditioner omkring dette emne, men i  Tibet  blev det  Chekawa Rinpotje's  glimrende opsummering i 7 punkter, som blev standard i Bodhicitta træning. Denne opsummering har sin oprindelse fra  Atisha, men formuleringen i 7 punkter stammer altså fra Chekawa Rinpotje.

 

Tre Ædelsten; tibetansk design
 Shamar Rinpotje  underviste i lodjung med  shamatha meditation  som den forberedende træning. (Der er andre traditioner, som bruger  Avalokiteshvara.) Når han underviste, startede han altid med en forklaring om sindets natur,  Buddhanaturen, og hvad der ligger i begrebet Bodhicitta. Det lyse sind er på en gang noget, som du har i forvejen, men som du blot ikke kender særlig godt - bortset fra ved forelskelse - fordi dette opløftende og uselviske sindelag bliver overskygget af de stærke lidenskabelige følelser (kleshas) med deres ganske særlige  begreb  om, hvad det er, som du oplever; hvilket i sagens natur er selv centreret. Sådan fungere lidenskaberne nu engang, så det er der sådan set ikke noget i vejen med, men det bliver til en  forhindring, når du ønsker at lære dit eget Bodhicitta anlæg at kende.

 

Tre Ædelsten; tibetansk design
 Nu er det naturligvis sjældent, at de stærke lidenskabelige følelser fuldstændigt dominerer sindet. Hvis de gjorde det, ville man blive fuldstændig asocial og umulig at omgås for andre. De fleste  identificerer sig  ganske vist med disse kleshas, og tager dermed også ansvar for dem - til en vis grad. Men de tæmmer lidenskaberne på samme tid for at forblive sociale i samfundet og som gode medlemmer i familien. Folk laver altså normalt et kompromis mellem en mere eller mindre bevidst etik, sanskrit:  shila, og lidenskaberne. Og de identificerer sig med begge to størrelser i deres sind og kan ikke umiddelbart give slip (sanskrit:  naishkramya) på sådan  tilknytning.

 

Tre Ædelsten; tibetansk design
 Når vi så ønsker at opdage og kultivere Bodhicitta, vil der nærmest naturligt derfor også kultiveres en vis fjendtlighed eller en følelse af fremmedgjorthed overfor disse lidenskaber. I og med at vi nu ønsker at slippe for deres dominans, skønt vi stadig hænger fast i den slags fordomme af gammel og instinktiv vane. Men sådan at dæmonisere lidenskaberne er en stor eksistentiel fejl og også en psykisk (eller åndelig) fattigdom. Det ville blot være en ny fordom, som forøger alle de fordomme, som allerede plager dig.

 

Tre Ædelsten; tibetansk design
 Det er derfor meget vigtigt at forstå (og at anvende sådan forståelse), at problemet her ikke er med lidenskaberne som sådan - ej heller med de umiddelbare primære følelser i  den anden skandha  af behag, ubehag eller ligegyldighed overfor  oplevelserne. Problemet ligger begravet i vores tilknytning og identifikation med disse følelser, både de primære og sekundære. Så ved Bodhicitta træning kan du ikke blot opnå at slippe af med tilknytning og identifikation med følelserne. Følelserne får samtidigt lov til at være til stede i dit sind, uden at du gør noget ved dem; uden at forhindre dem i at opstå, uden at prøve på at ændre dem, når de er ankommet, eller at skynde på dem til at de forsvinder hurtigt på grund af utålmodighed. Med andre ord vil du lære at udvikle tålmod, sanskrit:  kshanti.

 

Tre Ædelsten; tibetansk design
 Du vil oveni også opdage deres intuitive kvaliteter - deres informations værdi. Altså hvorfor de opstår til at begynde med, for de opstår jo spontant. Begge to ting virker befriende i dit liv. Og begge to ting vil lede dig til at opdage dit eget  medfødte  Bodhicitta. Og dermed også den  ufødte  vished, sanskrit:  djñana, som er et grundlæggende karaktertræk ved dit eget sind.

 

Tre Ædelsten; tibetansk design
 Derfor er træning i Bodhicitta noget af en udfordring, altså ret problematisk. Du bliver nødt til at forholde dig til dine egne identifikationer og tilknytninger og lære at give slip på dem - på en yderst intelligent, venlig og omhyggelig måde. Det må nødvendigvis ske trinvis eller gradvist. Så træningen starter med at være, hvad man betegner som blot en hensigt, en 'aspiration' - man er nysgerrig og vil gerne lære Bodhicitta at kende og virkeliggøre det, men man er endnu lidt fremmed overfor hele emnet. Så er der derpå Bodhicitta som noget man prøver at åbne op overfor. Det betyder at fjerne forhindringerne for, at Bodhicitta manifesterer sig i dit eget sind. Det er den egentlige Bodhicitta træning. Det er naturligvis ret omfattende - og det er kursus hensigt at hjælpe dig med at mestre denne særlige og store kunst.

 

Tre Ædelsten; tibetansk design
 Endelig omtales Bodhicitta også som en  Buddha's  sindstilstand. Altså resultatet af at have opdaget Bodhicitta, fjernet forhindringerne for det og derpå dvæle ved det og i det. Bodhicitta er naturligvis også  Bodhisatva'ernes  sindelag og sindstilstand, men udtrykt i grader ved de 10 Bodhisatva trin eller (på sanskrit)  bhumis. Der er således ligesom i  Mahamudra både basis, vej og frugt af denne type træning.

 

Tre Ædelsten; tibetansk design
 Chekawa Rinpotje's syv punkts lodjung træning er:
1)  forberedende praksis
2)  opbyg forståelse for relativ og ultimativ Bodhicitta
3)  Vend modgang til Bodhi-vejen (Bodhimarga)
4)  Anvend træningen i praksis
5)  Gør træningen frugtbar og virknings fuld
6)  Overhold træningens hensigter
7)  Fjern alle forhindringer ved én metode
      (nemlig ved de  to slags gavn).

 

Tre Ædelsten; tibetansk design
 Første del af Kursus omhandler derfor sindets natur og Bodhicitta samt shamatha meditation. Du bør have modtaget  formel tilflugt  i de  3 Ædelsten  for at deltage, men det er ikke et krav. Det er blot en fordel. Ønsker du at modtage formel tilflugt, kan det ske i forbindelse med kursus. Meddel det venligst til centeret - link nedenfor - så bliver der afsat en tid til det.

 

Stupaen hos Karma Shedrup Ling i Vesterbølle
 
 
 Henvendelse til Karma Shedrup Ling (Drivhuset) om de praktiske ting ved kursus, overnatning, mad, udgifter og så videre. Brug link nedenfor.

 
Læs detaljerne om kursus her
(Karma Shedrup Ling).

Hent denne artikel om kursus som PDF fil her   (PDF fil).


Klik her for toppen af siden

Her går stregen og slutter siden ...
            © tilogaard   -   Tilogaard registrer ikke noget om din færden på netstedet. Ingen tracking - ingen cookies - ingenting.  Tilogaards sikring af dit privatliv er enkel: kun dine emails og breve
                                               bliver gemt.  Tilogaards internet udbyder - www.i123.dk - samler kun statistisk information om antallet af 'hits,' som Tilogaards netsted modtager.

                                               Søger du bestemte emner, kan du indtaste dine søge ord i din brawsers søgefelt,    efterfulgt af:  site:tilogaard.dk-   f. eks.: karma site:tilogaard.dk