11. januar, opdateret den 23. januar 2021.
Social merit for firmaer på vej i Kina

Michael Schuman skrev i The Atlantic den 11. januar 2021: "Hans [præsident Xi Jinping's kommunistiske imperialistiske kinesiske] regering forbereder et 'social kredit system for firmaer' [social merit], som skal forløbe parallelt til de kinesiske borgeres [sociale merit system]. Meningen er [angiveligt], at få styr på miljø forurenere, skattesnydere og andre erhvervslivs banditter. I praksis bliver [systemet] opfattet som endnu et statsligt indgrebs værktøj til at trænge ind på private entreprenører."

Det nye system ligger i forlængelse af en ny økonomisk politik, som skal udvikle Kinas erhvervsliv i et 'dobbelt spor.' Det er ikke helt klart, hvad det kommer til at betyde i hverdagen, bortset fra mere stats kontrol. Og en automatisk 'social merit' score, som hvert firma vil få tildelt som resultat af deres 'opførsel.' Hvilke punkter, man vil måle på, er heller ikke klart endnu, men pointen er, at det skal ske digitalt og automatisk, så scoren ikke kan udsættes for korruption. Det er i hvert fald tanken, selvom der utvivlsomt vil være smuthuller, når man kender nogen i systemet eller data centralerne. Alt i alt betyder det sikkert hårde tider for den private sektor i Kina. For de danske virksomheder, er alt dette endnu et tegn til at se at komme ud af Kina, flytte investeringer og finde andre steder og firmaer at handle med.
Læs om det her (The Atlantic).
Læs også den forrige artikel.
13. januar 2021.
Sandhed er en mangel vare - forvent løgne i Kina
Yanzhong Huang skrev på South China Morning Post's netsted den 10. januar 2021: "Fødevare sikkerheden trues af det ikke-gennemsigtige politisk system i Kina." Intet tyder på, at firmaernes sociale merit score vil hjælpe på troværdigheden, når systemet måtte blive indført. Der mangler jo i sagens natur et uafhængigt forbruger værn og nævn, som ikke styres af kommunist partiet. En eventuel mærkning af sunde og økologiske fødevarer kan forbrugerne derfor heller ikke stole på. Fordi det kunne stride mod, hvad kommunist partiet måtte opfatte som de bedste informationer for folket at få. Når der nu er gift i de fleste madvarer. Det kunne jo 'misforstås' som en kritik af myndighederne, som jo ideelt burde forebygge forurening og forgiftning af borgerne.

Forbrugerne mangler således pålidelig information om deres mad. Fødevarer er ikke, hvad de har været i Kina. Der er i årtier sket en omfattende forurening af markerne med tungmetaller som bly og cadmium samt en meget stor spredning og ophobning af pesticider i jorden. Her er ingen nemme løsninger. Artiklen indeholder ikke informationer om Tibet, men den overordnede situation må formodes at være den samme.
Læs om det her (South China Morning Post).
18. januar 2021.
Ingen merit i Vesten for slavearbejdere
Læs også om kendte tech firmaer, som førhen var fra USA, men som nu ejes af firmaer i Kina med tætte forbindelser til den kommunistiske kinesiske imperialistiske regering. Nogle af disse firmaer bruger slavearbejdere fra Uighurland (Xinkiang).
Læs også Human Rights Watch' årsrapport 2021 her (HRW).
Læs også om hvad Kina har tænkt sig i Tibet i 2021 (Rokor.org).
Læs også den forrige artikel.
|