|
At kalde klistersindet, de 6 sanse-bevidstheder og rumme-sindet for ekstra dimensioner til den fysiske verden er blot et billede, som jeg selv har fremstillet og formuleret, og ikke klassisk Dharma (en tibetansk Lama ville i vore dage aldrig skrive sådan noget). Billedet, som tager sit udgangspunkt i den almindeligt accepterede fysiske virkelighed, bruger jeg udelukkende for at skabe sammenhæng mellem den klassiske Buddha Dharma og nutiden, hvor man ofte antager, at sindet er et produkt af hjernen. Tænker man på den måde, mangler man et par dimensioner. Man kunne også kalde det overtro med videnskabelige undertoner, at sindet kun må være en software i hjernens hardware - altså en fordom om sindet. Måske ønsker vi blot en nem og realistisk forklaring på et meget vanskeligt spørgsmål. (Læs mere om dette emne i artiklen: Hjerne og bevidsthed.) Buddha Sakyamuni giver os den virkeligt realistiske beskrivelse af, hvor vi lever henne, hvordan vi gør det, og hvorfor det ikke behøver at være sådan. I virkeligheden er der kun to dimensioner. Man kan også spørge, hvor fysiske i en fysisk forstand, de fysiske grundelementer (sanskrit: maha-bhuta) egentlig er, som for eksempel brint-atomet, det mest enkle atom i verden? Når man tænker på Big-bang-teorien om universets opståen, dukker helt naturligt spørgsmålet op om, hvad mon brint-atomet var for noget, før det blev til brint? Det ligner jo spørgsmålet om, hvilket ansigt, som du havde, før du blev til. Og hvad er en foton egentlig, sådan en lille bitte lysstråle, bortset fra en teoretisk størrelse? Er det en selvlysende partikel, som både formår at være stof og energi på samme tid? Kan man det, uden at være et bål? Og hvad er et bål egentlig? Hvad er energi? For at forklare alting, har vi ikke blot brug for flere dimensioner til at få det hele med, men også umulige observationer - det såkaldte usikkerheds-princip hos Heisenberg (som sammen med Niels Bohr formulerede den kvantemekaniske opfattelse om den sub-atomare verden). Man har brug for direkte erfaring (sanskrit: pratyaksha) og gyldig erkendelse (sanskrit: pramana), som det fremgår af Buddhas Dharma for at erkende Buddhanaturen. Gyldig erkendelse (pramana) defineres ved sit resultat, nemlig (den positive virkning) Bodhicitta og Nirvana, samt (den negative virkning) ved fraværet af indbildt identitet (sanskrit: ahaṃkāra).
Dharma'en tager sit udgangspunkt i sindets virkelighed, som man selv direkte oplever den, når man mediterer. Yogien har brug for at vide, hvordan sindet ser ud, når man selv udøver træning og undersøger det, set indefra så at sige. I Abhidharma kan vi finde en korrespondance til dette set-up, som det hedder på nydansk, i beskrivelsen af universet som kama-loka, rupa-loka og arupa-loka (det kaldes også for: Triloka, de tre steder, hvor man kan genfødes). Kama betyder lidenskab, loka betyder et sted, rupa betyder form og arupa betyder uden form. Kama-loka betyder således lidenskabernes verdener, hvori blandt andre mennesker inkarnerer, så det er blandt andet den såkaldte fysiske verden, men det er også klistersindets tilstande. Rupa-loka betyder forms-verdenerne, hvor visse guder bor og kun de gode og gavnlige samskaras hersker. Arupa-loka betyder verdenerne uden form. Hos de sansende væsner her hersker kun den grundlæggende dualisme, hvor der skelnes mellem en selv og andre eller andet end sig selv. Skønt der i øvrigt kun er glæde på disse planer eller dimensioner (i rupa- og arupa-loka), så er der også opfattelser af de lavere verdener, som domineres af lidenskab, men dem er man altså hævet over i de eksistens tilstande.
Dharma’er og Dharmadhatu I klassisk Buddha Dharma udtrykkes sindets ikke-fysiske dimensionalitet med begrebet Dharma-dhatu (tibetansk: tjø ying). Det betyder rummets omfang eller elementernes element, ordret: sandhedens element eller område (dhatu betyder område eller omfang, men oversættes ofte lidt misvisende som element. Udtrykket kan dog bruges som foreslået her i en noget overført betydning). Dharmadhatu er hele sindets omfang, hvorfra oplevelsernes elementer, enkeltdele eller dharma’er opstår - og hvori de fylder noget, udfolder og forandrer sig - og til slut ophører. Dharmadhatu kan også forstås simpelthen som dimensionalitet: at noget kan udfolde sig, at der er plads til det, og at det er muligt for noget at tage form ved de 5 skandha’er. Således betyder det også alt-gennemtrængende, da der er Dharmadhatu omkring og indeni alt (alle oplevelser). Derfor er der også noget, som hedder 'Dharmadhatu's intuitive vished' - nemlig Vairocanas alt-gennemtrængende vished, som overskrider dualismen. Dharmadhatu er således meget lig Tathagatagharba, Buddha-naturen, sunyata, tomheds-naturen, absolut eller ubetinget Bodhicitta og Dharmakaya, Buddhas Sande Krop (det vil sige Buddha’s sind, eller en Buddha’s sind), men begrebet bruges selvstændigt for at udtrykke basis og område for oprindelse, udfoldelse, tid og ophør af oplevelsens begivenhed, altså dharma’er. Alle oplevelser menes at kunne reduceres til sammensatte begivenheder. Rummet er ikke kun den overskydende plads og elementernes indbyrdes afstand. Rummet er også identisk med sit indhold. Selvom der er denne identitet og selvom indholdet er relativt, forbliver rummet uændret og absolut til hver en tid. Masser af plads og uforhindret mulighed - uanset om pladsen bliver brugt eller ej.
Der ligger dog mere i begrebet end som så. Dharmadhatu udtrykker også det ubegribelige og ubegrænsede i både sindet, livet og verden samt den konstante mulighed for Nirvana, som altid er tilstede lige nu. Det er naturligvis nærliggende, at betragte alt det her som metafysik, men så mister man den psykologiske realisme eller dimension. Dharmadhatu er ikke et metafysisk begreb, selvom det ikke er noget fysisk, men som sagt oplevelsernes definerende begivenheders område og tomhed. Når du oplever noget, oplever du også Dharmadhatu. Alt opstår fra, udfolder sig og ophører i Dharmadhatu. Derfor betegnes Dharmadhatu også som altings natur. Problemet med definitionen af Dharmadhatu er naturligvis, at det ikke kan måles og vejes. Noget ubegrænset kan ikke måles, og det tomme rum vejer ikke noget. Dharmadhatu er alligevel også grundlag for al videnskab, for uden plads til videnskabelig observation og tænkning kunne videnskab slet ikke lade sig gøre. (Desuden kræves også bevidsthed som betingelse for observation og tænkning, men dette emne behandles i en anden artikel: Hjerne og bevidsthed.) Begrebet Dharmadhatu er som begreb en illusion. Begrebet Dharmadhatu er ikke det Dharmadhatu, som begrebet hentyder til. Det er dog ikke et problem for yogi’en i sin samadhi uden begrebsdannelse. Yogi’en dvæler i Dharmadhatu uden at begribe Dharmadhatu. Yogi’en ville sikkert ikke have opdaget noget, hvis ikke der først var dannet et begreb om Dharmadhatu i sindet. citat: Ved hvilket filosofisk ræsonnement kan den udefinerbare karakter (sanskrit: nirabhilapya) ved alle dharma'er så forstås? Det er følgende: Hvad der end er betegnelsen på den individuelle karakter ved enhver dharma, for eksempel ‘form’ eller ‘følelse’ eller en af de andre skandha'er, eller, som tidligere forklaret, helt op til Nirvana, så bør sådanne betegnelser forstås som blot og bar beskrivelse. Det (beskrivelsen) er hverken denne eller hin dharma's essentielle natur (sanskrit: svabhava) eller noget helt andet end det. En sådan (essentiel natur) er hverken sprogets område eller genstand for sprog, og den er heller ikke noget helt andet end disse. Da det forholder sig således, bliver dharma'ernes essentielle natur (dharma-ta) ikke fundet på den måde, som den udtrykkes. Sådan skriver Asanga i “On knowing Reality” på side 158. Bogen er en oversættelse af et af kapitlerne fra Asangas ‘Bodhisatvabhumi.’ Det er så svært at erkende på grund af De Fire Fejl (læs klummen til højre).
Indsigt Under træning bruger vi yogi’ens synsvinkel, som er anvendt psykologisk tænkning kombineret med fysisk træning for at opnå Buddhatilstanden. Buddha Sakyamuni’s befrielse og oplysning er først og fremmest en opdagelse af denne tilstand (se siden: Om Buddha 3). En vældig og ubetinget glad tilstand helt fri for lidelse. .Det er sekundært, at den bevirker nogle filosofier, som egentlig blot er retnings givende. Det drejer sig ikke om filosofi, buddhologi eller psykologi, men om at få indsigt - om at få sindet til at befri sig selv - helt af sig selv. Så derfor handler al buddhistisk anskuelse egentlig om det. Sindets selv befriende natur, som manifesterer sig, når sindet genkender sig selv. Opdagelsen af Buddha-tilstanden er en direkte erkendelse uden begreb. Begreber kommer således uforvarende, meget nemt i vejen for oplysnings-arbejdet. Problemet er, at uden begreber fatter man jo ikke noget. Selv indsigten uden begreb, vil man jo prøve at forstå eller fatte, men befrielse og oplysning er af en helt anden natur end forstand. Det kaldes, at sindet befrier sig selv for uvidenhed om sig selv. Der sker en genkendelse. Det sammenlignes med en slange, som har slået knude på sin krop. Den behøver ikke nogen til at løse knuden op. Det kan den godt af sig selv, når den ellers finder ud af at bemærke tilstanden. Erkendelsen af sindets Buddhanatur er ingen omvendelse, åbenbaring eller tros-handling. Det er ellers sådan, at folk bliver religiøse, men indsigt er resultat af nysgerrighed og vågent nærvær, sanskrit: smriti. Det er en helt anden boldgade. Den direkte indsigt i sindets natur har store konsekvenser, fordi den bevirker, at tilknytningerne og identifikationerne fordamper, forsvinder, ophører og bliver helt igennem overståede. Karma er også overstået. (Læs om det på siden: Om Buddha 2). Det handler ikke om tro, men om viden: enten opnår man indsigt, eller også må man vente til senere. Man kan ikke skabe eller direkte bevirke indsigt. Den kommer i sin egen tid og meget pludseligt. (Indsigt er meget pludselig og naturligt indlysende, mens oplysningen kan ses som en følge af indsigten og befrielsen og som en lidt længere proces. Læs om det her på siden: Om Buddha 1) Det er ikke nogen åbenbaring, for der er ikke noget at se - kun at indse. Det er ingen omvendelse, for visdomsindet ligger skjult eller gemt bort i lidenskaben. Så problemet er også løsningen. Alt er sig selv, som det plejer at være, og det er sindet også. Det er ikke noget nyt, at du besidder visdomsind. Det har jo hele tiden været der. Du fik blot ikke øje på det. Så selvom der ikke er nogen åbenbaring eller omvendelse som sådan, så bevirker befrielsen en kvalitativ forskel, slaveri eller frihed. Erkendelsen er heller ingen tros-handling, for man foretager sig ikke noget, mens erkendelsen indtræffer, selvom der nok går en del begivenheder forud for befrielsen og oplysningen. Hvor de andre klassiske religioner er afhængige af en Skaber-gud på grund af deres egne definitioner, er vi buddhister afhængige af sindets selvbefriende natur, som ikke er en ‘nåde-gave’ fra Buddha - men en blot og bar naturlig mulighed, som alle Buddha’er altid har benyttet sig af. Buddha’ernes velsignelse og virksomhed - det at mange, rigtig mange, allerede er blevet befriede og helt oplyste - gør det blot nemmere at benytte sig af muligheden. Dharma'en angiver flere forskellige, nærmest modstridende filosofier, som gyldige betragtninger eller anskuelser. Det er fordi folk er forskellige. Filosofierne indtages ligesom medicin for en sygdom. Når filosofierne forekommer at være begrænsede, som for eksempel Vaibhashika, skyldes det, at medicinen er fokuseret. Vaibhashika fokuserer på Selvets illusion, så denne filosofi lader fænomenernes tomhed ligge. Anskuelserne er faglige beskrivelser af-, synsvinkler på-, anvisninger til- og betragtninger over oplysnings-arbejdet. Anskuelserne vil dog ikke hjælpe uden træning i meditation. Kun at anvende anskuelsen sammenlignes med at kunne se, men ikke kunne bevæge sig, fordi man mangler ben at gå på. Meditation gør det muligt at bevæge sig. Meditation uden anvendelse af anskuelserne er selvfølgelig udsigtsløs - som at vandre afsted i mørke, uden at kunne se hvor man er på vej hen. I Karma Kadjy traditionen har man siden Gampopa (som levede i 11 hundrede tallet, hvor han var den første Karmapas Guru) anbefalet at udvikle forståelsen samtidigt med at man træner meditation. Alt i Dharma'en handler om De 4 Ædle Sandheder. Husk det nu. Frigørelsen er aldrig særlig langt væk, og den kan kun ske indenfor et enkelt øjeblik af et enkelt gennemløb af de 5 skandha’er. Hvor eller hvornår skulle det ellers ske?
KonklusionRummelighed og klarhed er basis for
Deduktion Vi kender til sindet, fordi vi har oplevelser. Fordi der er oplevelser, må der også være plads til dem i sindet. For at oplevelserne kan opleves i al deres forskellighed, må sindet også evne at kaste klarhed over dem. Fordi oplevelserne både opstår, udfolder sig og forsvinder hele tiden, må der være processer i sindet, som bevirker det. Disse processer kan isoleres til de 5 skandha'er, som hver især er udtryk for grupper af sindslige processer og mentale mønstre. Der observeres ikke noget vidne til oplevelserne, fordi observatøren er vidnet. Fordi man både kan knytte sig til - samt identificere sig med - oplevelserne, og lade være med det, betegnes disse to modsatte tilstande som dels klistersind og intuitiv vished. De er begge sindstilstande, som farver eller parfumerer, gennemtrænger og præger oplevelserne. Intuitiv vished (sanskrit: djñana) ligger gemt væk i lidenskab som potentiale. Find den. Når du finder den, vil du helt naturligt også finde klarhedens vished (sanskrit: pradjña), som er identisk med sindets enkle, iboende og præcise klarhed.
Denne artikel har visse begrænsningerDenne artikel (Om opfattelsen 1 - 5) er i det store og hele begrænset til Cittamatra anskuelsen, Kun Sind Skolen, som er én af de store Mahayana filosofier, grundlagt af bodhisatva’en (helgenen) Asanga. Den kaldes også ‘Yogacara’ (udøvelse af yoga). Artiklen er lidt speciel ved at præsentere Cittamatra som en psykologi, for Kun Sind Skolen kan også forstås som en filosofi. Det er så denne artikels yderligere begrænsning. Til gengæld har du her en vaskeægte Dharma psykologi.
![]() ![]()
| ![]()
|
|
![]()
| |
|