Hvad er
meningen

regnbue linje
Dharmahjulet - logo for Tilogaard Meditationskole - klik her for befirelse og oplysning

Forsiden

sitemap

Tendar

Lama Tendar Olaf Høyer
  Forfatter  til  denne side
  Tendar Olaf Høyer  er en
  dansk  Lama  fra Karma
  Kadjy traditionen  siden
  1994,  hvis ekspertise er
  klassisk   meditation  og
  buddhistisk anskuelse.

 

Links 
til de enkelte kapitler


Dharma Leksikon er inddelt i 21 kapitler med alfabetisk orden. Hvert kapitel har en indholdsliste på sin højre spalte under Buddha.
   Klik her og siden åbnes:

A  Ord som starter med
      A

B  Ord som starter med
      B

C  Ord som starter med
      C

D  Ord som starter med
      D

E  Ord som starter med
      E

F  Ord som starter med
      F

G  Ord som starter med
      G

H  Ord som starter med
      H

I - J  Ord begynder med
       I og J

K  Ord som starter med
      K

L   Ord som starter med
      L

M  Ord som starter med
      M

N  Ord som starter med
      N

O  Ord som starter med
     O

P  Ord som starter med
      P

R  Ord som starter med
      R

S  Ord som starter med
      S

T  Ord som starter med
      T

U  Ord som starter med
      U

V-W Ord begynder med
       V og W

Y - Å Ord begynder med
Y-Z-Æ-Ø-Å

 

Der er ingen ord  på listen,
som starter med  Q eller X.
 


 

ORD

 Mangler titel-bjælken foroven?  Klik her.

Et Dharma leksikon


Dharma Leksikon
 

      Bemærk venligst:
Tilogaard's Dharma leksikon er for det meste forfattet af  Tendar Olaf Høyer, som også har lavet research, layout og så videre. De faglige ordforklaringer understøtter artiklerne på  Tilogaards Netsted, som baserer sig på  Mahamudra  anskuelsen fra  Karma Kadjy traditionen. Leksikon er således begrænset.
 Der lægges især vægt på den psykologiske forståelse af  Dharma  begreberne samt filosofisk korrekthed. I øvrigt tilstræbes præcision i definitionerne, emnernes omfang og fagudtrykkenes forhold til andre fagudtryk, samt hvordan fagsproget normalt anvendes og oversættes. Definitionerne prøver ikke på, at  'vestliggøre'  asiatisk tankegang, men at præsentere Buddha's Dharma i forhold til sit eget udgangspunkt, som er  de 4 ædle sandheder. Dette udgangspunkt er ikke i sig selv spor asiatisk, men angår den enkeltes eksistentielle situation og sindstilstand, uanset hvor på Jorden, man kommer fra.
  Tilogaard's Dharma Leksikon handler ikke om al slags buddhisme, hele historien fra Buddha's fødsel, eller om alle buddhistiske mestre,  panditter  og traditioner siden dengang og frem til nu. Ikke engang alle Karma Kadjy mestrene er omtalt; så der er sket en redigering udfra en formodning om relevans for Tilogaard's læsere, elever og støtter. Til gengæld sigtes der på, ikke at mangle noget for en sådan relevans.

 Dharma leksikon er endnu ikke komplet. Den bliver jævnligt redigeret og får tilføjet og defineret flere og flere Dharma fagudtryk og andet indhold. Du er velkommen til at  rette kritik, foreslå rettelser og tilføjelser eller til at stille spørgsmål  til forbedring af Leksikon.


      Bemærk venligst også:

At i engelsk transskribering af  DJ konsonanten på  sanskrit, bruger man bogstavet  J fordi det udtales  DJ på engelsk. Jeg har valgt at bruge DJ i min transskribering til dansk, fordi det forekommer mig mest naturligt og tro mod både dansk og sanskrit. Vær opmærksom på, at mange andre følger den engelske tradition for at skabe en international standard  (eller fordi de aldrig har tænkt over det). Læg mærke til, at Y bruges på sanskrit i stedet for den danske  J -lyd.
 Det tibetanske er skrevet som lydskrift. De er desuden skrevet efter Wylie’s system samt ofte på tibetansk, så de er nemmere at slå op i andre ordbøger  [disse ord optræder i denne slags kantede parenteser – ligesom sanskrit bogstavering].
 Sanskrit udtrykkene er i hovedsagen  såkaldt ‘buddhistisk hybrid sanskrit’. Det vil sige en særlig type sanskrit, brugt af de buddhistiske Pandit’ter fra århundrederne før  vores tidsregning og så videre. Buddhistisk hybrid sanskrit adskiller sig betydeligt fra klassisk sanskrit ved en vis blanding med sproget i  Magadha, kaldet  prakrit, som det blev brugt for omkring 2000 år siden.

Click here to get to the top
Buddha statue fra Sarnath ved Varanasi i Indien; virtuel rekonstruktion af Tendar Olaf Høyer.

 

 Mere om Dharma Leksikon

 Da ord skrevet i  kursiv  i reglen ikke fungerer så godt, hvis computer skærmen eller tabletten ikke er af tilstrækkelig kvalitet, bliver tekst fremhævet ved  bordeaux-rød farve af bogstaverne, eller med grøn, ligesom denne tekst. De fleste links har  blå bogstaver  med understregning. Ord eller sætninger optræder alligevel i  kursiv form  – og normalt i  røde bogstaver  med understregning – på Tilogaards netsted, når din finger berører – eller muse-markøren befinder sig oven over links i teksten. I øvrigt bruges kursiv ikke.

        Forkortelser:
Forkortelsen:  tib.: ... betyder, ordet hedder på tibetansk: ... / tilsvarende:  skt.: ...  betyder, ordet hedder på   sanskrit: ... 
         (tib.) og  (skt.)  betyder blot henholdsvis 
          (tibetansk) og  (sanskrit).

Forkortelserne FVT og EVT betyder henholdsvis ‘Før Vores Tidsregning’ og ‘Efter Vores Tidsregning.’ Med andre ord: før og efter år nul.


Click here to get to the top
Sædstavelsen Hung i 5 farver. Hung er ofte sædstavelsen hos Yidam'mer fra Vadjra familien.

Sædstavelsen  HUNG i 5 farver
‘Hung’ er ofte sædstavelsen hos  Yidam’mer fra
 Vadjra familien blandt de  5 Buddha familier

Her går stregen og slutter siden ...
            © tilogaard   -   Tilogaard registrer ikke noget om din færden på netstedet. Ingen tracking - ingen cookies - ingenting.  Tilogaards sikring af dit privatliv er enkel: kun dine emails og breve
                                               bliver gemt.  Tilogaards internet udbyder - www.i123.dk - samler kun statistisk information om antallet af 'hits,' som Tilogaards netsted modtager.

                                               Søger du bestemte emner, kan du indtaste dine søge ord i din brawsers søgefelt,    efterfulgt af:  site:tilogaard.dk-   f. eks.: karma site:tilogaard.dk